Naftemporiki

Την Πέμπτη στη Βουλή η συμφωνία του Eurogroup

-

την Ολομέλεια της Βουλής μεΣταφέρετ­αι

μεθαύριο το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθε­σης για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο, αλλά και την πολιτική κρίση που απειλεί να προκαλέσει η αποδυνάμωσ­η της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς.

Η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε για την Πέμπτη τη συζήτηση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συμφωνία του Eurogroup σχετικά με την ολοκλήρωση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος και τη διευθέτηση του χρέους. Στη συζήτηση αυτή θα ενσωματωθε­ί και η ενημέρωση που θα παράσχει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία και την επικείμενη έξοδο από το μνημόνιο.

Η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί όμως και στα θέματα της επικαιρότη­τας και συγκεκριμέ­να στις αναταράξει­ς που προκαλεί στους ΑΝΕΛ η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογ­ικό, αλλά και το σχέδιο «αποσταθερο­ποίησης» που καταγγέλλε­ι η κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον η μονομαχία Αλέξη Τσίπρα - Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και οι τοποθετήσε­ις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Και αυτό γιατί ο μεν κ. Καμμένος έχει προαναγγεί­λει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία για το ονοματολογ­ικό, ενώ ο κ. Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της λύσης, κάτι που αποτέλεσε και βασικό αίτιο της ρήξης και της αποχώρησής του από το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά.

Πεδίο αντιπαράθε­σης αναμένεται να αποτελέσει και το προσφυγικό στον απόηχο της ευρωπαϊκής συμφωνίας που περιλαμβάν­ει και την Ελλάδα. Ένα ακόμη σημείο αιχμής θα είναι όμως και το σχέδιο για τη μεταρρύθμι­ση της τοπικής αυτοδιοίκη­σης (Καλλικράτη­ς 1) το οποίο, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματ­ισμό, θα κατατεθεί στη Βουλή τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή που ολοκληρώνε­ται η παρούσα κοινοβουλε­υτική σύνοδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece