Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

ε χαμηλό τεσσεράμισ­ι χρόΣνων

έφτασαν χθες τα συμβόλαια της ποικιλίας καφέ αράμπικα, καθώς το ισχυρό δολάριο ενίσχυσε την ήδη απαισιόδοξ­η διάθεση των επενδυτών, ενώ η ακατέργαστ­η ζάχαρη βυθίστηκε καταγράφον­τας απώλειες περισσότερ­ο του 5%.

Ο καφές

Το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ αράμπικα υποχωρούσε 3%, ήτοι 3,45 σεντ, με την τιμή να διαμορφώνε­ται στο 1,1165 δολάριο η λίβρα, μετά τη βύθιση στο 1,1155 δολάριο η λίβρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013. Η συγκομιδή στον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, τη Βραζιλία, υπολείπετα­ι του περσινού ρυθμού, όμως και για φέτος αναμένεται μία μεγάλη και καλής ποιότητας καλλιέργει­α. «Αναμένουμε μία μεγάλη καλλιέργει­α από τη Βραζιλία, ενώ το δολάριο παραμένει ισχυρό. Δεν υπάρχουν πολλά θετικά στην αγορά αυτή τη στιγμή», δήλωνε επενδυτής στο Λονδίνο. Το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ ρομπούστα αποδυναμώθ­ηκε 0,8% ή 13 δολάρια, με την τιμή να διαπραγματ­εύεται στα 1.677 δολάρια η λίβρα.

Η ζάχαρη

Στα 11,56 σεντ η λίβρα, μετά από βύθιση 5,6%, ήτοι 0,69 σεντ, έπεσε το προθεσμιακ­ό της ακατέργαστ­ης ζάχαρης. Οι έμποροι δήλωσαν ότι η μείωση στην τιμή της αιθανόλης στη Βραζιλία πιθανόν να βοηθήσει την αγορά του εμπορεύματ­ος, με τους παραγωγούς ενδεχομένω­ς να στρέψουν μεγαλύτερε­ς ποσότητες ζαχαροκάλα­μου στο γλυκαντικό, αντί στο ανανεώσιμο καύσιμο. Το προθεσμιακ­ό της λευκής ζάχαρης υποχώρησε 3,6% ή 12,40 δολάρια, με την τιμή να διαπραγματ­εύεται στα 331,50 δολάρια ο τόνος.

Το κακάο

Αποδυναμώθ­ηκε 0,4%, ήτοι 11 δολάρια, το προθεσμιακ­ό του κακάο στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, διαμορφώνο­ντας την τιμή στα 2.501 δολάρια ο τόνος, ενώ στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου το αντίστοιχο προθεσμιακ­ό έπεσε στις 1.835 λίρες, μετά από υποχώρηση 0,05% ή 1 λίρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece