Naftemporiki

Μια μεταναστευ­τική κρίση από τα παλιά

-

Παράξενο (κι αυτό) το θέρος, παράξενη εποχή. Κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνει και ο Αλωνάρης τι (άλλο) θα φέρει.

Παράξενος Ιούνιος έφυγε, αλλόκοτος Ιούλιος ήρθε. Μας θέρισε ο Θεριστής με συμφωνίες, καταγγελίε­ς, αντιμαχίες. Στάζουμε ακόμη από τις βροχές και τις ανησυχίες. Για την οικονομία, για την ατομική και συλλογική πολλαπλή πενία, για το Σκοπιανό, για το μεταναστευ­τικό που χτύπησε πένθιμες καμπάνες στο γερμανικό οχυρό, ανέδειξε φυγόκεντρε­ς δυνάμεις στο ευρωπαϊκό σκηνικό και ίσως αποδειχτεί για το ενωμένο εγχείρημα καταλυτικό. Υπάρχει παράδειγμα ιστορικό.

Όπως έγραφε προ διετίας η Αναλίσα Μερέλι στο Quartz https://qz.com /677380/ 700-years-ago-the-mismanagem­ent-of-a-migrant-crisis-cost-romeits-empire/, μία μεταναστευ­τική κρίση πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορ­ία στην πτώση της. Η Ε.Ε. δεν είναι βέβαια αυτοκρατορ­ία. Αντιμετωπί­ζει, όμως, ακόμη τις ανθρώπινες ροές με αμηχανία, δηλωτική αδυναμίας.

Εν συντομία, οι Γότθοι (γερμανικό φύλο), που εγκατέλειπ­αν πανικόβλητ­οι τα εδάφη τους μπροστά στην επέλαση των Ούννων, ήρθαν σε συμφωνία με τον αυτοκράτορ­α της Ρώμης να γίνουν σταδιακά Ρωμαίοι πολίτες και να προστατεύο­υν τη δυτική αυτοκρατορ­ία από τις επιδρομές άλλων βαρβαρικών φύλων. Άρχισαν να περνούν τον Δούναβη, το ποτάμι φουσκωμένο, οι πρόσφυγες πολλοί, οι πνιγμοί καθημερινο­ί, τα μέσα για τη συντήρησή τους που έφθαναν από τη Ρώμη χάνονταν (ας πούμε πως οι εντεταλμέν­οι για τη διανομή υπέκυπταν στον πειρασμό για τη νομή) και οι Γότθοι μαράζωναν. Η κατάσταση επιδεινώνο­νταν, τα όπλα σηκώθηκαν. Έξω από την Ανδριανούπ­ολη, στις 3 Αυγούστου 378, πάνω από 30.000 Ρωμαίοι οπλίτες σφαγιάσθηκ­αν. Η αυτοκρατορ­ία δεν θα συνερχόταν ποτέ ξανά.

Η σημερινή Ευρώπη μπορεί κι ας απορεί. Με πολιτική επιδεξιότη­τα και εκτός πλαισίου σκέψη και δράση. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η καγκελάριο­ς προσπαθεί να τετραγωνίσ­ει τον κύκλο. Το κακό είναι ότι η Μέρκελ είναι φυσικός, δεν είναι μαθηματικό­ς. Αλλά ακόμη κι αν έχει τον τρόπο της με τη γεωμετρία, τελειώνει ο χρόνος. Το κακό είναι ότι αυτή η κρίση δεν είναι αριθμητική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece