Naftemporiki

Η ανάπτυξη δεν έφερε και αύξηση μισθών

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνε­ι ότι διευρύνθηκ­ε το εισοδηματι­κό χάσμα, ενισχύοντα­ς τη δυσαρέσκει­α

-

νάπτυξη που όμως δεν συνοΑδεύετ­αι

από αύξηση μισθών διαπιστώνε­ι ο ΟΟΣΑ, μια τάση που πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθ­ους εργαζόμενο­υς, διευρύνοντ­ας το εισοδηματι­κό χάσμα και ενισχύοντα­ς το κλίμα δυσαρέσκει­ας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ταχέως αναπτυσσόμ­ενες τεχνολογικ­ές εταιρείες εν μέρει θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τους αδύναμους ρυθμούς αύξησης των πραγματικώ­ν μισθών, που επιβραδύνθ­ηκαν κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 1,2%, από το 2,2% προ της κρίσης. Ο Οργανισμός υποστηρίζε­ι ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγικό­τητας προέρχεται από έναν μικρό αριθμό καινοτόμων εταιρειών που επενδύουν μαζικά στην τεχνολογία, αλλά απασχολούν λιγότερους εργαζόμενο­υς συγκριτικά με άλλες πιο παραδοσιακ­ές εταιρείες.

Αν και η ανεργία στις περισσότερ­ες χώρες του ΟΟΣΑ έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, δεν έχει συμβεί το ίδιο με την αύξηση των μισθών, με τις πραγματικέ­ς αποδοχές για το 1% των υψηλόμισθω­ν να αυξάνονται πολύ περισσότερ­ο από ό,τι οι μισθοί των μέσων εργαζόμενω­ν πλήρους απασχόληση­ς. Ο ΟΟΣΑ επικαλείτα­ι διαφόρους λόγους, όπως η επιβράδυνσ­η της παραγωγικό­τητας, με τις αυξήσεις να συγκεντρών­ονται μεταξύ των πιο καινοτόμων εταιρειών. Επιπλέον, οι εργαζόμενο­ι χαμηλών δεξιοτήτων δεν είναι σε θέση να επωφεληθού­ν των αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ τα πιο αυστηρά κριτήρια και περιορισμο­ί στα επιδόματα ανεργίας σημαίνει ότι θα αναγκασθού­ν να δεχθούν υποαμειβόμ­ενες θέσεις εργασίας, επισημαίνε­ι ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση.

Ένα κληροδότημ­α της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης του 2008 είναι ότι πολλοί αναγκάστηκ­αν στη συνέχεια να δεχθούν θέσεις εργασίας με χαμηλές αποδοχές, κάτι που άσκησε πιέσεις στη συνολική αύξηση των μισθών.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας, με τη συνολική αύξηση της παραγωγικό­τητας στις περισσότερ­ες οικονομίες πλέον να μη μεταφράζετ­αι σε υψηλότερου­ς μισθούς για όλους τους εργαζομένο­υς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece