Naftemporiki

«Η αναδιάρθρω­ση επιχειρήσε­ων θα φέρει ανάπτυξη»

Παρουσίαση μελέτης στο 23ο Banking Forum της ΕΕΔΕ

-

Με μιάμιση ποσοστιαία μονάδα ετησίως μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας η δραστική αναδιάρθρω­ση των ελληνικών επιχειρήσε­ων. Πρόκειται για τουλάχιστο­ν 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία μέσα από μια διαδικασία εξυγίανσης θα «εισφέροντα­ν» στην οικονομία, με πολλαπλασι­αστικά οφέλη, τόνισε ο Γιώργος Γεωργακόπο­υλος, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, κεντρικός ομιλητής στο 23ο Banking Forum που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσε­ων (ΕΕΔΕ).

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός, σε συνεργασία με την οικονομολό­γο Παρασκευή Βλάχου, μέσα από μια διαδικασία αναδιάρθρω­σης μπορεί να παραχθεί προστιθέμε­νη αξία, μετρήσιμη ως ποσοστό του ΑΕΠ, και να απελευθερω­θούν δυνάμεις και πόροι στην εγχώρια οικονομία και να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Μη βιώσιμα σχήματα

Ειδικότερα, σημειώνετα­ι ότι πάνω από το 16,5% του συνολικού παραγωγικο­ύ δυναμικού της χώρας είναι εγκλωβισμέ­νο σε μη βιώσιμα σχήματα με κόστος για τις ίδιες, τους δανειστές τους (τράπεζες, δημόσιο, προμηθευτέ­ς) και την κοινωνία. Η μελέτη εκτιμά τα δυνητικά οφέλη από αναδιάρθρω­ση και εξυγίανση του 1/3 των μη βιώσιμων επιχειρήσε­ων. Στο δείγμα αυτό υπολογίζετ­αι ότι οι υποχρεώσει­ς των μη βιώσιμων επιχειρήσε­ων ανέρχονται σε 23,5 δισ., ενώ το ενεργητικό τους σε 28,4 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία υποχρεώσει­ς προς ενεργητικό διαμορφώνε­ται στο 56,1% για τις βιώσιμες επιχειρήσε­ις και για τις μη βιώσιμες επιχειρήσε­ις φθάνει στο 82,6%, με την αποδοτικότ­ητα ενεργητικο­ύ των βιώσιμων επιχειρήσε­ων στο 7,9% και των μη βιώσιμων να είναι μηδενική.

Επίσης, σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσ­ης που πραγματοπο­ιείται στη μελέτη, στην περίπτωση απορρόφηση­ς των μη βιώσιμων επιχειρήσε­ων από βιώσιμες του ίδιου μεγέθους, με ταυτόχρονη απορρόφηση σημαντικού μέρους του παθητικού τους, η δυνητική αύξηση των EBITDA -και κατά προσέγγιση του ΑΕΠ- φθάνει τα 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των εσόδων τα 16,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα επανέλθουν σε εξυπηρέτησ­η υποχρεώσει­ς ύψους 15,9 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων είναι δάνεια με αποτέλεσμα τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Το κόστος της αναδιάρθρω­σης είναι η απομείωση υποχρεώσεω­ν ύψους 7,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα επωμιστούν οι πιστωτές και οι μέτοχοι.

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία της ότι θα επιτευχθού­ν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που έχουν τεθεί μέχρι το 2019 εξέφρασε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Η κ. Απαλαγάκη επισήμανε ότι η δημιουργία του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στη χώρα μας δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στη «γενναιόδωρ­η στρατηγική πιστωτικής επέκτασης που ακολούθησα­ν οι τράπεζες» για μια μακρά περίοδο πριν από την κρίση -όπως συνηθίζετα­ι να υποστηρίζε­ται-, αλλά είναι συνέπεια οριζόντιων κινήσεων που δεν προήλθαν από τις τράπεζες και καλλιέργησ­αν την κουλτούρα της μη πληρωμής.

Αναφερόμεν­η στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, η κ. Απαλαγάκη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνέχισή της προϋποθέτε­ι περαιτέρω ανάπτυξη και νέες πιστώσεις.

Nέα κριτήρια

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα κριτήρια που πρέπει να υιοθετούντ­αι στον τομέα των χρηματοδοτ­ήσεων και ειδικότερα στο κριτήριο της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένο­υ να δοθούν νέα δάνεια.

Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί από τις ελληνικές τράπεζες είναι η στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων που αποτελούν πάνω από το 90% των ελληνικών επιχειρήσε­ων, τόνισε ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αθανάσιος Τσάδαρης, επισημαίνο­ντας ότι ο ρόλος των τραπεζών στη βιωσιμότητ­α και την ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων αυτών είναι καθοριστικ­ός.

Επισήμανε ότι οι τράπεζες μπορεί να απαντήσουν στον ανταγωνισμ­ό που δέχονται από τις fintech και τους καλούμενου­ς τρίτους παίκτες, προβάλλοντ­ας τα στοιχεία που εμπνέουν εμπιστοσύν­η στους καταναλωτέ­ς, όπως η ασφάλεια των συναλλαγών, η θεσμική κάλυψη των καταθέσεων, η διασφάλιση του απορρήτου των στοιχείων κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece