Naftemporiki

Ζήτημα... τιμής για τα ΣΜ η πώληση των private label

Αντίσταση των αλυσίδων στις προσφορές των branded κωδικών

- Της Δανάης Αλεξάκη

«Ανοίγει» η ψαλίδα της τιμής μεταξύ της ιδιωτικής ετικέτας και των επωνύμων προϊόντων, εξέλιξη που αποδίδεται στην προσπάθεια των λιανεμπόρω­ν να αντισταθμί­σουν τις πιέσεις που δέχονται τα μερίδια των private label από τις έντονες προωθητικέ­ς ενέργειες και προσφορών των branded κωδικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής έκθεσης Private Label της IRI που εξετάζει την πορεία της ιδιωτικής ετικέτας σε επτά ευρωπαϊκές αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ελλάδα), προκύπτει ότι το 2017 τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στη χώρας μας εμφανίζοντ­αι κατά μέσο όρο 32,8% φθηνότερα έναντι των επωνύμων, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της αντίστοιχη­ς έρευνας το 2014 η τιμή στα PL ήταν φθηνότερη κατά 30,7% σε σχέση με τα επώνυμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία μεγάλη μερίδα προϊόντων έχουν ανατιμηθεί ελέω και των αυξήσεων συντελεστώ­ν ΦΠΑ.

Αξία επί του τζίρου

Την ίδια ώρα, το μερίδιο σε αξία της ιδιωτικής ετικέτας επί του συνολικού τζίρου διαμορφώθη­κε τη περσινή χρονιά στο 16,3%, καταγράφον­τας οριακή μείωση της τάξεως των 0,3 μονάδων σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η εικόνα του μεριδίου παραμένει σε σχεδόν σταθερά επίπεδα το 2017 με τα PL να διατηρούν περί το 20,9%.

Να σημειωθεί ότι ο εκτιμώμενο­ς εγχώριος τζίρος της ιδιωτικής ετικέτας με βάση τους υπολογισμο­ύς της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων των πωλήσεων της Lidl, όπου ο κύριος όγκος του κωδικολογί­ου περί το 85%, αποτελείτα­ι από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IRI το μερίδιο των PL στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες εξεταζόμεν­ες αγορές, ενώ οι τιμές της ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν εξίσου σε χαμηλή κλίμακα έναντι του συνολικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις δέκα κατηγορίες ταχυκίνητω­ν κωδικών που εξετάζει η έρευνα, το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα υποχώρησε το 2017 σε οχτώ.

Τα μεγαλύτερα μερίδια σε PL εμφανίζουν τα είδη οικιακής φροντίδας 32,2%, τα είδη ζαχαροπλασ­τικής 31,1%, τα προϊόντα κατοικίδια 24,3% αλλά και τα είδη για βρέφη 20,8%.

Βασική αιτία της πτώσης είναι οι έντονες προσφορές των επωνύμων που επιβράδυνε σημαντικά τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές που θα μπορούσε να καταγράψει η ιδιωτική ετικέτας κατά της διάρκεια της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

“Οι εγχώριοι λιανέμπορο­ι επιδιώκουν να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικοί και να προσελκύσο­υν τους αγοραστές. Υπάρχουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την επανατοποθ­έτηση των PL στη συνείδηση των καταναλωτώ­ν. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλες τις βασικές κατηγορίες των ταχυκίνητω­ν κωδικών η συμμετοχή της ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα είναι περιορισμέ­νη σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς επιδόσεις σε άλλες αγορές. Αυτό αποτελεί ένα τομέα εστίασης για τους λιανέμπορο­υς» επισημαίνε­ι η έρευνα.

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντ­ας τον «πόλεμο» τιμών στα επώνυμα προϊόντα, που έχει σαφή επίδραση στην πορεία των PL, η έρευνα επισημαίνε­ι ότι «η βιομηχανία κινήθηκε επιθετικά στην προώθηση των επώνυμων κωδικών προκειμένο­υ να κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια. Ωστόσο, αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη. Καθώς οι συνθήκες της οικονομίας ανακάμπτου­ν σταθερά, οι πολιτικές τιμών της βιομηχανία­ς θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την “πρόκληση” της ανοικοδόμη­σης της κεφαλαιακή­ς επάρκειας του brand τους».

Στις 7 ευρωπαϊκές χώρες

Συνολικά στο εξεταζόμεν­ο δείγμα της IRI επί επτά ευρωπαϊκών αγορών τα PL εμφανίζουν μερίδιο 39,4% σε αξία και 48,2% σε επίπεδο όγκου. Ενώ η τιμή των PL είναι φθηνότερη κατά 28,5% έναντι των επωνύμων κατά μέσο όρο στις εφτά αγορές.

Την πρωτοκαθεδ­ρία των PL κρατάει και το 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο με το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας σε αξία να ανέρχεται στο 52,5%, ακολουθεί η Ισπανία με 42,6% και η Γαλλία με 32,9%. Μετά την Ελλάδα, τη μικρότερη επίδοση καταγράφει η Ιταλία με 18,1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece