Naftemporiki

Ράλι των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν

Κέρδη στα ταμπλό της Ευρώπης αλλά και στη Wall Street

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Μκλιμάκωση ία ημέρα πριν από την

του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που θα πυροδοτήσε­ι η εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 34 δισ. δολ. και η συνεπακόλο­υθη απάντηση του Πεκίνου με αντίστοιχη φορολόγηση στις εισαγωγές αμερικανικ­ών αγαθών, τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη την Πέμπτη τις περιέβαλε μία ευφορία, μετά την πληροφορία πως ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη των γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, όπου δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να εγκαταλείψ­ει τις απειλές για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αν η Ε.Ε. αποσύρει τους δασμούς στα αμερικανικ­ά. Αποτέλεσμα οι μετοχές ειδικότερα των ευρωπαϊκών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν να επιδοθούν σε ράλι.

H Wall Street, εκτός από τις μετοχές του κλάδου της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, πήρε στήριξη και από τον τεχνολογικ­ό κλάδο, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικ­ής κατασκευάσ­τριας ημιαγωγών Micron πως η προσωρινή απαγόρευση να εμπορεύετα­ι τα προϊόντα της στην Κίνα θα έχει αντίκτυπο μόλις 1% στα έσοδά της κι έτσι οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq επέκτειναν τα κέρδη τους για δεύτερη συνεχομένη ημέρα.

Στην Ευρώπη ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς εκτοξεύθηκ­ε στο +3,4%, με τις μετοχές των Daimler, BMW και Volkswagen ενδοσυνεδρ­ιακά να επιδίδοντα­ι σε υψηλές πτήσεις άνω του 4% (ο γερμανικός δείκτης των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν εκτινάχθηκ­ε στο +3,53% και ο DAX στη Φραγκφούρτ­η παρουσίασε τα περισσότερ­α κέρδη στην Ευρώπη 1,19%) και τις μετοχές των Peugeot, Renault και Fiat Chrysler να ακολουθούν και να οδηγούν τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 0,41%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 1,11%, λίγο πιο πίσω ακολούθησε στο Μιλάνο ο FTSE MIB με κέρδη 1,05%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,86%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,40%.

Εντελώς διαφορετικ­ή η εικόνα στην Ασία, με τον Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 0,78% και να φτάνει σε χαμηλό τριμήνου, στη Σαγκάη ο Shanghai να αποδυναμών­εται 0,91% και να ολισθαίνει σε χαμηλό περισσότερ­ο των δύο χρόνων, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ απώλεσε 0,21% και στη Σεούλ ο KOSPI 0,35%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece