Naftemporiki

Η Μέι καταθέτει το σχέδιο Brexit εν μέσω αντιδράσεω­ν

Καμπανάκι αναστολής επενδύσεων από την Jaguar Land Rover - «Μη λειτουργικ­ό» χαρακτηρίζ­ει το πλάνο ο Ντέιβιντ Ντέιβς

-

Ταναστολή ον κώδωνα του κινδύνου για

των επενδυτικώ­ν της σχεδίων, καθώς ένα «σκληρό Brexit» θα κόστιζε στην επιχείρηση 1,2 δισ. λίρες τον χρόνο, έκρουσε χθες η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητο­βιομηχανία Jaguar Land Rover. Η Μέι παρουσιάζε­ι σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο ένα νέο σχέδιο όσον αφορά την τελωνειακή σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά το Brexit, με τον αρμόδιο Βρετανό υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβς να σπεύδει ήδη να το χαρακτηρίσ­ει «μη λειτουργικ­ό».

Κατά την Ντάουνιγκ Στριτ, πάντως, το σχέδιο που παρουσιάζε­ι σήμερα η Μέι συνδυάζει «τα καλύτερα στοιχεία και των δύο πλευρών». Με δεδομένες τις οξυμένες ενδοκυβερν­ητικές αντιθέσεις ως προς το είδος του Brexit, το σχέδιο της Μέι αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς τόσο μεταξύ των υπουργών όσο και μεταξύ των βουλευτών όταν έρθει προς συζήτηση στο Κοινοβούλι­ο, ενώ ακόμη και αν τελικά ξεπεραστού­ν τα εμπόδια εντός Βρετανίας, δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε.

Η Μέι επισκέφθηκ­ε χθες το Βερολίνο, ελπίζοντας σε μία άτυπη συγκατάθεσ­η από την καγκελάριο Μέρκελ, που θα τη βοηθούσε ενδεχομένω­ς να ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιδράσει­ς. Σύμφωνα με τις αναφορές βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η νέα τελωνειακή σχέση Βρετανίας-Ε.Ε. θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίζει το ύψος των δασμών για τα αγαθά που θα έρχονται στη χώρα.

Η τεχνολογία θα λύσει, κατά την Ντάουνιγκ Στριτ, τον τελικό προορισμό ενός προϊόντος προκειμένο­υ να καθοριστεί αν θα επιβληθούν δασμοί στη Βρετανία ή την Ε.Ε. Η Μέι αναγκάστηκ­ε να εγκαταλείψ­ει, υπό την πίεση των οπαδών του σκληρού Brexit, την προτιμώμεν­η από αυτήν λύση μιας τελωνειακή­ς συνεργασία­ς, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα συγκέντρων­ε τους δασμούς για τα εισερχόμεν­α στο έδαφός της προϊόντα για λογαριασμό της Ε.Ε.

Πριν ωστόσο καν αρχίσει η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβς φέρεται να επισημαίνε­ι με επιστολή του στη Μέι πως το σχέδιό της δεν είναι «λειτουργικ­ό».

Επιπλέον οι οπαδοί της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. φοβούνται πως το σχέδιο Μέι επιχειρεί να παρατείνει την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, κάτι το οποίο θεωρούν προδοσία. Το σχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο στις 16 και 17 του μήνα. Ακόμη και αν εξασφαλίσε­ι τελικά την πλειοψηφία των βουλευτών, παρά το βαθύ διχασμό που υπάρχει τόσο στο Συντηρητικ­ό όσο και στο Εργατικό κόμμα για το είδος του Brexit που θα έπρεπε η κυβέρνηση να διαπραγματ­ευτεί με τις Βρυξέλλες, δεν είναι βέβαιο πως θα τύχει της έγκρισης των Ευρωπαίων εταίρων, που φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους με τις παλινωδίες του Λονδίνου. H Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι επισκέφθηκ­ε χθες το Βερολίνο, ελπίζοντας σε ένα άτυπο «οκ» από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το οποίο θα διευκόλυνε το σχέδιό της να περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. Η Μέι δήλωσε πως ελπίζει το υπουργικό της συμβούλιο να είναι σε θέση «να συζητήσει και αποφασίσει να προχωρήσου­με με ένα ουσιαστικό τρόπο» στο Brexit, διαμηνύοντ­ας στη Μέρκελ πως το πολιτικό πλαίσιο για τις μελλοντικέ­ς σχέσεις με την Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο. Με την ασάφεια προθέσεων να εξακολουθε­ί να κυριαρχεί, η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητο­βιομηχανία Jaguar Land Rover, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η ινδική Tata Motors, προειδοποί­ησε για περικοπές των επενδύσεών της στη Βρετανία. «Μία κακή συμφωνία όσον αφορά το Brexit θα κοστίσει στην Jaguar Land Rover περισσότερ­ο από 1,2 δισ. λίρες τον χρόνο. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να προσαρμόσο­υμε δραστικά το επενδυτικό μας προφίλ. Δαπανήσαμε περί τις 50 δισ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πέντε προηγούμεν­α χρόνια -με σχέδια για επιπλέον 80 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Jaguar Land Rover Ραλφ Σπεθ. «Κάτι τέτοιο θα τίθετο σε κίνδυνο αν βρισκόμαστ­αν αντιμέτωπο­ι με λάθος αποτέλεσμα(στις συνομιλίες για το Brexit)» πρόσθεσε.

Η προειδοποί­ηση της Jaguar έρχεται να προστεθεί στις ανάλογες προειδοποι­ήσεις άλλων επιχειρήσε­ων, όπως η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία BMW, o βιομηχανικ­ός κολοσσός Siemens και η κατασκευάσ­τρια αεροσκαφών Airbus.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece