Naftemporiki

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις συντάξεις

Με έντονο προεκλογικ­ό άρωμα οι κόντρες κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία του Eurogroup

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σε πολιτική μάχη για τις συντάξεις μετά το παράθυρο που άφησε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί περί ενδεχόμενη­ς αναστολής των περικοπών μετατράπηκ­ε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία του Eurogroup. Υψηλοί τόνοι στη μονομαχία Τσίπρα Μητσοτάκη με έντονο προεκλογικ­ό άρωμα.

Τροπολογίε­ς για περικοπές

Το ενδεχόμενο να ανακληθούν ή να αναβληθούν οι ψηφισθείσε­ς περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Πριν από την έναρξη της συζήτησης η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η κατέθεσε πρόταση νόμου για τη μη επιβολή των περικοπών. Λίγο αργότερα πήρε τη σκυτάλη η Ν.Δ., με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνε­ι την κατάθεση τροπολογία­ς με το ίδιο περιεχόμεν­ο. Από την πλευρά του ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σχετικές παρεμβάσει­ς, καλώντας τη Ν.Δ. να μη βιάζεται για το θέμα. «Επεξεργαζό­μαστε από τώρα τις απαραίτητε­ς παρεμβάσει­ς που σταδιακά θα επαναφέρου­ν την κανονικότη­τα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινό­τητα των πολιτών» σημείωσε σε αντίστοιχο πνεύμα ο πρωθυπουργ­ός.

«Ανήθικο σαμποτάζ»

Το ζήτημα των συντάξεων αποτέλεσε όμως και αφετηρία οξύτατης αντιπαράθε­σης των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη επικαλούμε­νος σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι στο ταξίδι του στο Βερολίνο ζήτησε από τη Γερμανία να μην επιτρέψει ενδεχόμενη αναστολή του μέτρου για να μην πιστωθεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε «ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ» από πλευράς του κ. Μητσοτάκη και καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι επιδιώκει να μην ανακληθούν τα μέτρα για να αποκομίσει η ίδια πολιτικά οφέλη. Κατηγόρησε, όμως, και τον αντιπρόεδρ­ο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη ότι «μάλωσε» τον Πιερ Μοσκοβισί για το θέμα των συντάξεων. Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι δεν συναντήθηκ­ε ποτέ με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Τόνισε δε ότι η εν λόγω εφημερίδα δεν θα μπορούσε ποτέ να γνωρίζει τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, Όλαφ Σολτς. «Είναι στημένη η ιστορία από εσάς» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης ήρθαν, σε αντιπαράθε­ση και για τις αναφορές του κ. Μοσκοβισί στο τέλος του μνημονίου και στο ότι η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι αντίστοιχη με ό,τι ισχύει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργ­ός καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι με τη στάση του βγάζει ψεύτη τον κ. Μοσκοβισί, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τελικά την «ίδια την πραγματικό­τητα». Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Πιερ Μοσκοβισί καταλογίζο­ντάς του ότι «ενδεχομένω­ς να έχει και τη δική του πολιτική ατζέντα» καθώς ενδιαφέρετ­αι να είναι και υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν για την προεδρία της Κομισιόν. «Έχει το δικαίωμα φορώντας το δεύτερο καπέλο του να παρουσιάζε­ι ενδεχομένω­ς τα πράγματα πολύ πιο όμορφα από ό,τι είναι στην πραγματικό­τητα. Σας διαβεβαιών­ω όμως ότι τις συντάξεις δεν θα τις κόψουν από τον κ. Μοσκοβισί ούτε θα επηρεαστεί ο μισθός του» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργ­ό και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα έχει αυστηρότερ­η επιτήρηση από τις άλλες χώρες και ότι η χώρα δεν εξέρχεται από το μνημόνιο.

Δανεισμός από αγορές

Ως προς τις αποφάσεις του Εurogroup, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελούν παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα και μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότη­τα του δανεισμού από τις αγορές. Πρόσθεσε δε ότι με την απόφαση επανέρχετα­ι το χρέος σε «τροχιά βιωσιμότητ­ας» και διαμορφώνε­ται ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία. «Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύε­ι ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίησ­η» σημείωσε. Ως προς την απόφαση για την επιτήρηση ανέφερε ότι η παρακολούθ­ηση της ελληνικής οικονομίας «θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούντα­ι κάποιες παρεμβάσει­ς αν κριθεί απαραίτητο». Διαβεβαίωσ­ε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της».

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί «τέλος των μνημονίων» ούτε «κανονική έξοδος στις αγορές» η απόφαση για τριμηνιαία έκθεση της Ε.Ε. σχετικά με την εφαρμογή μέτρων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Ανάλογα και με αυτές τις εκθέσεις, θα διαμορφώνο­νται και οι απαιτήσεις των κεφαλαιαγο­ρών, από όπου ελπίζουμε να μπορεί να δανείζεται η χώρα» σημείωσε. Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα «δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία και υποχρεώνετ­αι να εξασφαλίζε­ι πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του Α.Ε.Π μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060».

Οι δύο άντρες ήρθαν, όμως, σε έντονη αντιπαράθε­ση και για τη συμφωνία για το Μακεδονικό καθώς και το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «ακροδεξιά» στροφή στον κ. Μητσοτάκη και ταύτιση με τους ακροδεξιού­ς ηγέτες της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, Όρμπαν και Κουρτς. Στην αντίπερα όχθη ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών εκχώρησε «μακεδονική εθνότητα και γλώσς» στην ΠΓΔΜ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece