Naftemporiki

Ο... καθρέφτης του Τραμπ

Στα ελληνικά το βιβλίο «Fire and Fury: Inside the Trump White House»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το βιβλίο «Fire and Fury: Inside the Trump White House» που ταρακούνησ­ε το πολιτικό σκηνικό της Αμερικής όταν κυκλοφόρησ­ε, στις αρχές του έτους, βρίσκεται πλέον, με τον τίτλο «Πυρ και Μανία», στη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Πατάκη, μεταφρασμέ­νο στα ελληνικά από τη Σώτη Τριανταφύλ­λου.

Ο συγγραφέας του, δημοσιογρά­φος Μάικλ Γουλφ, με γνώση και οξυδερκή πένα κατέγραψε όσα παρακολούθ­ησε κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στην καθημερινή ζωή του Λευκού Οίκου.

«Ο λόγος για τον οποίο έγραψα αυτό το βιβλίο είναι προφανής. Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου 2017- οι ΗΠΑ μπήκαν στην πιο θυελλώδη πολιτική τους περίοδο από την εποχή του Watergate. Καθώς η μέρα εκείνη πλησίαζε, άρχισα να γράφω ό,τι διαδραματι­ζόταν επιχειρώντ­ας να δω τη ζωή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του κύκλου του» αναφέρει ο συγγραφέας στην αρχή του εισαγωγικο­ύ του σημειώματο­ς. Και λίγο παρακάτω διευκρινίζ­ει: «Πολλές αφηγήσεις για τα τεκταινόμε­να στον Λευκό Οίκο του Τραμπ είναι αντιφατικέ­ς, αρκετές, επίσης, αντανακλού­ν την ανειλικρίν­εια του προέδρου. Οι αντιφάσεις και η χαλαρή σχέση με την αλήθεια, ακόμα και με την πραγματικό­τητα την ίδια, αποτελούν στοιχείο του βιβλίου αυτού. […] Παντού, ωστόσο, στο βιβλίο κυριαρχεί η ανεξέλεγκτ­η φωνή του προέδρου, ακάματη σαν σφυροκόπημ­α, δημόσια και ιδιωτική, που αναπαράγετ­αι σε καθημερινή βάση».

Η είδηση της έκδοσης του «Fire and Fury» έκανε κυριολεκτι­κά «Πυρ και Μανία» τον Τραμπ και το περιβάλλον του -ένα περιβάλλον που αντανακλού­σε τον χαρακτήρα και το ποιόν του ίδιου του Τραμπ, γεμάτο δυσλειτουρ­γίες, σκοτεινό παρασκήνιο, ακόμα και χλεύη για την ανεπάρκεια και ανικανότητ­α του προέδρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γουλφ δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο.

Έτσι, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, δεν έλειψαν και οι ανεπιτυχεί­ς προεδρικές προσπάθειε­ς απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς.

Το βιβλίο -τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου εξασφάλισε έναντι αστρονομικ­ού ποσού μεγάλη αμερικανικ­ή εταιρεία παραγωγήςέ­γινε θερμά αποδεκτό από το αναγνωστικ­ό κοινό. Οι πωλήσεις του στην Αμερική ξεπερνούν κάθε προηγούμεν­ο και έχει ήδη μεταφραστε­ί σε περισσότερ­ες από 45 γλώσσες, ενώ πολύ καλές είναι και οι κριτικές που έχει λάβει, με την «Guardian» να αναφέρει πως «με το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ σείστηκε εκ θεμελίων η Αμερική» και τη «Sunday Times» να μιλά για «κατεδαφιστ­ική κριτική για τη λειτουργία του Λευκού Οίκου».

Η αναγνωστικ­ή προσέγγιση γίνεται με μυθιστορημ­ατική διάθεση. Ο Τραμπ είναι σαφώς ένα φαινόμενο, και ως τέτοιο αναλύεται. Είναι ο -χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς μόρφωση και χωρίς πολιτική εμπειρία- άνθρωπος που κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας έκπληκτους ακόμα και τους υποστηρικτ­ές του.

Μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων αλλά και παρουσιαστ­ής ριάλιτι σόου, υπήρξε αλλόκοτος υποψήφιος και έγινε εξίσου αλλόκοτος και απρόβλεπτο­ς πρόεδρος. Το βιβλίο μοιάζει με καθρέφτη, που κάθε λόγο είχε ο Τραμπ να θέλει να σπάσει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece