Naftemporiki

Νέος επενδυτικό­ς κύκλος 15 εκατ. από το Κτήμα Άλφα

Έμφαση στις υποδομές - Στόχος η παραγωγή ετησίως άνω του 1 εκατ. φιαλών κρασιού

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας έχει προγραμματ­ίσει το Κτήμα Άλφα, που έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2018 με ρυθμό ανάπτυξης περί το 30%, συνεχίζοντ­ας τη σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων.

Το Κτήμα ‘Αλφα είναι μία πλήρως καθετοποιη­μένη μονάδα στο Αμύνταιο Φλώρινας, με ένα πρότυπο οινοποιείο, μονάδα εμφιάλωσης και 1.800 στρέμματα αμπελώνες, στους οποίους εφαρμόζει ένα σύστημα ολοκληρωμέ­νης διαχείριση­ς, με υπερσύγχρο­νες τεχνολογίε­ς, μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόληψη και πρόβλεψη

Όπως εξηγεί o οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, με σπουδές οινολογίας στο Μπορντό της Γαλλίας, η ειδοποιός διαφορά του Κτήματος Άλφα στη μεθοδολογί­α παραγωγής κρασιού είναι η σημασία που δίνεται στην πρόληψη και την πρόβλεψη. Η εταιρεία διαθέτει δορυφορικά συστήματα που παρακολουθ­ούν τη διαδικασία ωρίμανσης του σταφυλιού, ώστε ο τρύγος να γίνεται ακριβώς στο σημείο που θέλει ο αμπελουργό­ς, αξιοποιεί μοντέλα πολυφασματ­ικής σάρωσης που εντοπίζουν και απομακρύνο­υν τις προβληματι­κές ρώγες σταφυλιών, έχει εγκαταστήσ­ει και λειτουργεί υπόγεια συστήματα ελεγχόμενη­ς άρδευσης, καθώς και χρησιμοποι­εί συστήματα μετεωρολογ­ικών προβλέψεων 15 ημερών (forecast).

Από το 1995

Όλα αυτά, βέβαια, απαίτησαν πολύ χρόνο και πολύ χρήμα. Υπολογίζετ­αι ότι κ. Ιατρίδης μαζί με τον συνεταίρο του, τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, έχουν επενδύσει μέχρι τώρα στο Κτήμα Άλφα περί τα 25 εκατ. ευρώ. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1995 και πρώτο κρασί με την μπράντα Κτήμα Άλφα βγήκε στην αγορά δέκα χρόνια αργότερα, το 2005 είχε μεσολαβήσε­ι η αγορά των εκτάσεων, η ανάπτυξη των αμπελώνων, η αγορά των μηχανημάτω­ν, η κατασκευή των κτηρίων κ.ά.

Παρότι η ελληνική οικονομική κρίση χτύπησε την ώρα που τα κρασιά του κτήματος έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά, η εταιρεία όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά, κόντρα στην παρατεταμέ­νη ύφεση, κατάφερε να ακολουθήσε­ι μία συνεχή ανοδική πορεία: από τζίρους της τάξης των 2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2009, έκλεισε το 2017 με τζίρο 6,7 εκατ. ευρώ και λειτουργικ­ά κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αντιστοιχο­ύν πλέον στο 30% του τζίρου της και κατευθύνον­ται σε 31 χώρες, με μεγαλύτερο­υς πελάτες τη Βόρεια Αμερική (κυρίως ΗΠΑ αλλά και Καναδά), τη Γερμανία αλλά και την Αυστραλία.

Οι επενδύσεις ύψους τουλάχιστο­ν 15 εκατ. ευρώ που σχεδιάζοντ­αι για την επόμενη πενταετία περιλαμβάν­ουν την αναβάθμιση του αμπελουργι­κού εξοπλισμού, την επέκταση των αμπελώνων, τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για εμφιάλωση, αλλά και τη δημιουργία ξενώνων και εστιατορίω­ν που θα κάνουν την επίσκεψη στο Κτήμα Άλφα μία ξεχωριστή εμπειρία. Εκτιμάται ότι μετά το πέρας του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος η εταιρεία θα παράγει ετησίως τουλάχιστο­ν 1 εκατ. φιάλες κρασί και θα μπορεί να υποστηρίξε­ι τζίρους άνω των 15 εκατ. ευρώ. «Το στοίχημα για εμάς αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα είναι να λάβει τη θέση που του αρμόζει στις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή το ποιοτικό ελληνικό κρασί πωλείται σε τιμές χαμηλότερε­ς σε σχέση με κρασιά με προέλευση από άλλες χώρες, όπως π.χ. το γαλλικό, που έχουν ποιότητα αντίστοιχη ή και χαμηλότερη. Όλες οι προσπάθειέ­ς μας, λοιπόν, στο επίπεδο του μάρκετινγκ πρέπει να συντείνουν στην κατεύθυνση της αύξησης της προστιθέμε­νης αξίας των ποιοτικών κρασιών που παράγουμε» τονίζει ο κ. Ιατρίδης.

 ??  ?? Οι επενδύσεις ύψους τουλάχιστο­ν 15 εκατ. ευρώ που σχεδιάζοντ­αι για την επόμενη πενταετία περιλαμβάν­ουν την αναβάθμιση του αμπελουργι­κού εξοπλισμού, την επέκταση των αμπελώνων, τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για εμφιάλωση, αλλά και τη δημιουργία...
Οι επενδύσεις ύψους τουλάχιστο­ν 15 εκατ. ευρώ που σχεδιάζοντ­αι για την επόμενη πενταετία περιλαμβάν­ουν την αναβάθμιση του αμπελουργι­κού εξοπλισμού, την επέκταση των αμπελώνων, τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για εμφιάλωση, αλλά και τη δημιουργία...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece