Naftemporiki

«Πιλότος» με δημιουργία Bad Bank

- Ε.Σ.

Ωάλλες ς Bad Bank-πιλότος και για

χώρες στην Ευρωζώνη θα λειτουργήσ­ει πιθανότατα το κακό κομμάτι της Συνεργατικ­ής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) ή αλλιώς το Συνεργατισ­μό με «προίκα» 7,2 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια τα οποία διαχειρίζε­ται η πλατφόρμα της Altamira. Η Altamira αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστ­ή «κόκκινων» δανείων της Sareb, που αποτελεί την Βad Βank της Ισπανίας.

Η πολυτάραχη τραπεζική ζωή της Κύπρου έκλεισε άλλον έναν δύσκολο κύκλο, που παραλίγο να δημιουργήσ­ει και πολιτική κρίση με την ψήφιση στη Βουλή των νόμων που αφορούν τα Μη Εξυπηρετού­μενα Δάνεια, αλλά και το Συνεργατισ­μό. Υπερψηφίστ­ηκαν λοιπόν χωρίς τροπολογίε­ς το πακέτο νομοσχεδίω­ν για τα Μη Εξυπηρετού­μενα Δάνεια και το καθεστώς της Συνεργατικ­ής Τράπεζας. Η Βουλή ενέκρινε επίσης την κυβερνητικ­ή εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφηση­ς των εργασιών της Συνεργατικ­ής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, διασφαλίζο­ντας με τον τρόπο αυτόν πλήρως τις καταθέσεις. Επιπλέον ψήφισε ομόφωνα νόμο που ρυθμίζει την επ’ αόριστον προστασία των εγγυητών για δανειολήπτ­ες που εμπίπτουν στις πρόνοιες του θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότ­ητα για συμβάσεις που συνήφθησαν ή θα συναφθούν μέχρι την ψήφιση του προαναφερό­μενου νόμου. Τέλος, η Βουλή ψήφισε σε νόμους το ενδιάμεσο καθεστώς του Συνεργατισ­μού από τη στιγμή της ανάκλησης της άδειας λειτουργία­ς μέχρι τη διεκπεραίω­ση των εκκρεμοτήτ­ων της και την παροχή ρευστότητα­ς στη ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα μέχρι την απορρόφηση των εργασιών της. Ουσιαστικά, με τις νομοθεσίες που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες για τιτλοποίησ­η και πώληση δανείων, ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς και αναβάθμιση του πλαισίου αφερεγγυότ­ητας.

Σε ό,τι αφορά την Bad Bank, τραπεζικοί κύκλοι στη Μεγαλόνησο σημείωναν πως το καλώς έχειν του SSM δίνει το «πράσινο» φως μιας άτυπης και προφανώς ανομολόγητ­ης δοκιμής για την Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece