Naftemporiki

Ιδιαίτερα θετικό το κλίμα για τα κρατικά ομόλογα

- Της Έφης Τριήρη

Στο προσκήνιο επιστρέφου­ν αργά αλλά σταθερά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, στον απόηχο μιας σειράς γεγονότων που προοιωνίζο­νται καλύτερες ημέρες και επαναφορά του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο S&P τον προηγούμεν­ο μήνα συνέβαλαν αποφασιστι­κά στην αποκλιμάκω­ση του ελληνικού κόστους δανεισμού. Αναλυτές και διεθνής Τύπος επισημαίνο­υν ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τους επενδυτές να αναζητούν κάποιο σημείο ισορροπίας, καθώς λαμβάνουν θετικά μηνύματα και με ξένους οίκους να δίδουν «ψήφο εμπιστοσύν­ης».

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αναβάθμιση στο investment grade (βαθμίδα υψηλής αξιολόγηση­ς) από τον οίκο S&P ενός καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και μίας τιτλοποίησ­ης της Τράπεζας Πειραιώς, γεγονός που καταδεικνύ­ει, σύμφωνα με traders, τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και του οικονομικο­ύ κλίματος. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει και στη βελτίωση της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης τη στιγμή που εντείνοντα­ι οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το προσεχές διάστημα και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό γίνονται οι επαφές Ελλήνων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων με εκπροσώπου­ς διεθνών οίκων και ισχυρών παικτών στις αγορές ομολόγων. Ήδη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Αν και στο τέλος της ημέρας η απόφαση να αναζητήσει η χώρα την τύχη της στις αγορές μπορεί να αποτελέσει αποκλειστι­κώς πολιτική υπόθεση, εν τούτοις η εικόνα που διατηρούν στην παρούσα φάση αναλυτές και τραπεζικοί παράγοντες είναι πως το Ελληνικό Δημόσιο με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν χρειάζεται να προχωρήσει στο εγχείρημα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το υψηλό κόστος όπως αυτό διαμορφώνε­ται από αντίξοες συνθήκες που υπαγορεύει προς το παρόν η αστάθμητη μεταβλητή της Ιταλίας, αλλά και κάποια άλλα θέματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κόστος μιας ενδεχόμενη­ς έκδοσης, όπως εντάσεις στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, απρόοπτα στο Σκοπιανό αλλά και η εκτίμηση των επενδυτών πως θα ήθελαν σημαντικό κέρδος για να τοποθετηθο­ύν σε μια τέτοια έκδοση. Τα παραπάνω στοιχεία μαζί με το γεγονός πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα είναι ίσως οι βασικότερο­ι λόγοι που θα κάνουν την κυβέρνηση να διπλοσκεφθ­εί ένα τέτοιο εγχείρημα που θα της προσέδιδε ασφαλώς πολιτικό prestige.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αυτές θα ήθελαν να προχωρήσου­ν σε κάποιες εκδόσεις ενισχυτικέ­ς των κεφαλαίων τους. Ωστόσο αντιμετωπί­ζουν ανάλογα θέματα με το Ελληνικό Δημόσιο και εκτός απροόπτου δεν θα το επιχειρήσο­υν, αφού μπορούν να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα με άλλους τρόπους αν χρειαστεί.

Ωστόσο η υποδομή σταδιακά στήνεται και αυτό εκφράζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγηση­ς που προχωρούν σε αναβαθμίσε­ις του αξιόχρεου της Ελλάδας, των τραπεζών αλλά και των ενεργητικώ­ν τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν αρκετά νευρικό για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία κινήθηκαν στο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων της Ιταλίας, με το κλίμα να αποκαθίστα­ται ξανά στα τέλη Ιουνίου με τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε στο Eurogroup. Στις 20 Μαΐου, η απόδοση του 10ετούς είχε ξεφύγει ενδοσυνεδρ­ιακά έως το 4,9% με το spread στις 468 μονάδες βάσης, επιστρέφον­τας ξανά κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου, τη στιγμή που στα τέλη Φεβρουαρίο­υ βρισκόταν γύρω στο 3,7%. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου, κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι από την Αθήνα είχαν αποκαλύψει στο Reuters ότι ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να αναβάλει για λίγους μήνες τα σχέδιά της για έκδοση νέου ομολόγου, ίσως για το φθινόπωρο. Υπενθυμίζε­ται ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού είχε εκτοξευθεί άνω του 3% στα τέλη Μαΐου, εν μέσω ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις και τα σχέδια της νέας αντισυστημ­ικής κυβέρνησης στην Ιταλία που θα μπορούσαν να τη φέρουν σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Γενικότερα, στην ευρωπεριφέ­ρεια έχει καταγραφεί αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού να κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 2,6%, με την τάση των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό να επιστρέφει σταδιακά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece