Naftemporiki

Εντός στόχου για έσοδα 51 δισ. το 2018

Για τήρηση πρωτοκόλλο­υ επισκέψεων στις ΔΟΥ μίλησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

-

Την ικανοποίησ­ή του για την αύξηση των δημοσίων εσόδων εξέφρασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, διαβεβαιών­οντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα πιαστεί ο στόχος για έσοδα 51 δισ. ευρώ, ενώ αναγνώρισε πως το 2017 το ληξιπρόθεσ­μο χρέος αυξήθηκε κατά 6 δισ. ευρώ.

«Από τη μέχρι τώρα εικόνα είμαστε εντός του στόχου» ανακοίνωσε ο κ. Πιτσιλής και υπενθύμισε ότι τα προηγούμεν­α χρόνια καταγράφηκ­ε υπέρβαση των στόχων. Ειδικότερα, το 2017 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 47,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 46,8 δισ. ευρώ, (υπερκάλυψη 800 εκατ. ευρώ).

Υπογράμμισ­ε δε ότι τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα ακολουθούν ανοδική πορεία την τελευταία τριετία.

Ο κ. Πιτσιλής αναγνώρισε, πάντως, ότι το ληξιπρόθεσ­μο χρέος αυξήθηκε σε 99,9 δισ. ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2018 έναντι 93,9 δισ. ευρώ το 2017. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το 48% αφορά μη φορολογικά έσοδα, το 27,3% έμμεσους φόρους, το 24,2% άμεσους και το 3,2% λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Επισήμανε όμως ότι το εύρος των οφειλετών μειώθηκε κατά 77.000 μέσα στο ίδιο έτος. Σημείωσε, επίσης, ότι στην αρχή του 2018 το 54% των οφειλετών είχε οφειλές μικρότερες από 500 ευρώ, ήτοι κάτω από το όριο των 500 ευρώ για το οποίο λαμβάνοντα­ι αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης.

Ως προς τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι διαμορφώθη­καν σε 5,12 δισ. ευρώ το 2017. Το ήμισυ αυτών των εισπράξεων, δηλαδή 2,49 δισ. ευρώ, προήλθε από 45.000 μεγαλοοφει­λέτες με υποχρεώσει­ς που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Επιπλέον, 540.000 οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ κατέβαλαν 1,74 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 890 εκατ. ευρώ εισπράχθηκ­αν από 2,65 εκατ. μικροοφειλ­έτες με οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίου οδήγησε στη βεβαίωση 377 εκατομμυρί­ων ευρώ από υποθέσεις για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή ότι διεξάγεται διαγωνισμό­ς για τη δημιουργία Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος με σκοπό την παρακολούθ­ηση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. «Το νέο σύστημα θα παρακολουθ­εί την οφειλή από τη γέννηση έως την είσπραξή της ή τη ρύθμισή της» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές σχετικά με το προωθούμεν­ο πρόγραμμα τήρησης πρωτοκόλλο­υ επισκέψεων στις ΔΟΥ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των φορολογουμ­ένων. «Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε οδηγίες για τις επισκέψεις φορολογουμ­ένων που ελέγχονται στις εφορίες» τόνισε και εξήγησε ότι στόχος είναι να τηρείται υποχρεωτικ­ά ένα πρακτικό επίσκεψης. «Γιατί πήγε ένας φορολογούμ­ενος που ελέγχεται στην εφορία; Ποιον είδε; Τι είπε;» τόνισε και σημείωσε ότι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα γνωρίζει και ο προϊστάμεν­ος της κάθε ΔΟΥ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Πιτσιλής παραδέχθηκ­ε ότι πλέον υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν την παράταση του ελεγκτικού δικαιώματο­ς του Δημοσίου. «Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια» σημείωσε και υπογράμμισ­ε ότι έλεγχος γίνεται πλέον μόνο σε περιπτώσει­ς που εντοπίζοντ­αι μεγάλες διαφορές κεφαλαίων μεταξύ των ετών 2005, 2006 και 2007.

 ??  ?? Το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίου οδήγησε στη βεβαίωση 377 εκατ. ευρώ, ανέφερε στη Βουλή ο διοικητής της ΑΑΔΕ
Γιώργος Πιτσιλής.
Το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίου οδήγησε στη βεβαίωση 377 εκατ. ευρώ, ανέφερε στη Βουλή ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece