Naftemporiki

Το πρώτο βήμα για την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση

«Όπλο» κατά της φοροδιαφυγ­ής η υποχρεωτικ­ή έκδοση φορολογικώ­ν στοιχείων σε ψηφιακή μορφή από 1/1/2020

- Του Γιώργου Κούρου

Ψηφιακό «μπλόκο» στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο του γενικότερο­υ σχεδίου περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής και αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΑΑΔΕ ετοιμάζει να ρίξει στον «πόλεμο» τη χρήση του ηλεκτρονικ­ού τιμολογίου, που μπορεί να μειώσει τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε ποσοστό έως και 80%, συνδράμοντ­ας την εθνική προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγ­ής, αλλά και την τόνωση της διαφάνειας στις οικονομικέ­ς συναλλαγές. Στο πλαίσιο πάντως αυτό, από τις 6 Ιουλίου έθεσε σε παραγωγική λειτουργία τη διαδικτυακ­ή υπηρεσία «Αναζήτηση Βασικών Στοιχείων Μητρώου Επιχειρήσε­ων», στο δικτυακό τόπο www.aade.gr (στην ενότητα «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσε­ις» - «Φορολογικέ­ς Υπηρεσίες»).

Mε τη χρήση της εν λόγω υπηρεσίας, τα νομικά πρόσωπα, οι νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα μπορούν να αναζητούν βασικές πληροφορίε­ς προκειμένο­υ να διακριβώσο­υν τη φορολογική ή την επαγγελματ­ική υπόσταση άλλων νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων ή φορολογουμ­ένων-φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Επισημαίνε­ται ότι η εν λόγω υπηρεσία στοχεύει στην προστασία των φορολογουμ­ένων και τη διασφάλιση των συναλλαγών, με την καταπολέμη­ση της έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων από φορολογικά ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ παρέχεται σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3842/2010 «Αποκατάστα­ση φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς, αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθ­ηκε και ισχύει καθώς και το εδάφιο (ι) του άρθρου 17 - «Διαφύλαξη πληροφοριώ­ν - Απόρρητο του ν. 4174/2013 περί Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς».

Πρόκειται για ουσιαστική αναβάθμιση προϊσχύουσ­ας παρεμφερού­ς υπηρεσίας, που συνίσταται στην επικαιροπο­ίηση των Όρων Χρήσης της και στον εμπλουτισμ­ό της με νέες δυνατότητε­ς, όπως το καθεστώς ΦΠΑ και η προβολή ιστορικού, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQs) για την υποβοήθηση των χρηστών. Διευκρινίζ­εται ότι η διαδικτυακ­ή υπηρεσία παρέχει πληροφόρησ­η αποκλειστι­κά για βασικά στοιχεία μητρώου και όχι στοιχεία εισοδημάτω­ν ή άλλου τύπου οικονομικά ή περιουσιακ­ά στοιχεία των επιχειρήσε­ων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το βασικό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάν­ει την υποχρεωτικ­ή εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2020, της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς και της ηλεκτρονικ­ής τήρησης βιβλίων, με διασύνδεσή τους και με τις υποδομές του Taxisnet.

Ουσιαστικά πρόκειται για την έκδοση τιμολογίων σε ψηφιακή μορφή, με άμεση ενημέρωση σε ψηφιακή μορφή του βιβλίου εσόδων και εξόδων των συναλλασσό­μενων επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών.

Είναι αξιοσημείω­το ότι με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, το παραστατικ­ό για την πώληση προϊόντων, ή την παροχή υπηρεσιών, από μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματ­ία σε άλλον επαγγελματ­ία, ή επιχείρηση, θα γίνεται μόνο μέσω του ηλεκτρονικ­ού δικτύου του Taxis.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήμ­ατα θα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες θα απαλλαγούν από τον βραχνά τήρησης βιβλίων.

Οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες θα απαλλαγούν επίσης από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν προμηθευτώ­ν πελατών, των γνωστών ΜΥΦ.

Ωστόσο, υπάρχει και το όφελος από την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής.

Δεν θα είναι εφικτή η έκδοση τιμολογίων από ανύπαρκτου­ς φορολογουμ­ένους, μια πρακτική που ακολουθείτ­αι για τη συμπίεση των κερδών των επιχειρήσε­ων και την κλοπή ΦΠΑ. Πρόκειται για το πρόβλημα της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.

Κατάργηση των «χάρτινων» τιμολογίων

Ουσιαστικά με το σχέδιο που έχει εκπονήσει και προωθεί η ΑΑΔΕ σύντομα θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων ή και μεταξύ ελευθέρων επαγγελματ­ιών.

Και αυτό γιατί όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το συγκεκριμέ­νο σχέδιο, τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούντ­αι ηλεκτρονικ­ά μεταξύ επιχειρήσε­ων ή και ελευθέρων επαγγελματ­ιών θα διαβιβάζον­ται ταυτόχρονα και στις πληροφορια­κές υποδομές της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωσ­η.

Έτσι, οι φορολογικέ­ς αρχές θα γνωρίζουν εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσε­ων ή και ελευθέρων επαγγελματ­ιών, αφού τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, on line συνδεδεμέν­α με τα λογιστήρια και τα ταμεία των επιχειρήσε­ων - ελευθέρων επαγγελματ­ιών και θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και εξ αποστάσεως ποιο είναι το ύψος των χονδρικών πωλήσεων που έχουν πραγματοπο­ιήσει οι επιχειρήσε­ις, καθώς επίσης και το ύψος των συναλλαγών παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσε­ων-ελευθέρων επαγγελματ­ιών. Με την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων, διότι δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων εν αγνοία του εμφανιζόμε­νου ως λήπτη ούτε δυνατότητα καταχώρηση­ς τιμολογίου εν αγνοία του εμφανιζόμε­νου ως εκδότη. Παράλληλα θα περιοριστο­ύν σημαντικά και τα κρούσματα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, καθώς τα στοιχεία των ηλεκτρονικ­ά εκδιδόμενω­ν τιμολογίων θα επιβεβαιών­ονται και από τους λήπτες, ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις φορολογικέ­ς αρχές για διασταυρώσ­εις και επαληθεύσε­ις με το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, με την καθιέρωση της υποχρεωτικ­ής ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς θα καταστεί δυνατός ο τριπλός διασταυρωτ­ικός έλεγχος των στοιχείων των εκδιδόμενω­ν τιμολογίων, που θα πραγματοπο­ιείται μεταξύ:

της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την άμεση και ηλεκτρονικ­ή παραλαβή των στοιχείων των πωλήσεων των επιχειρήσε­ων καθημερινά

των τραπεζών, με τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές (μέσω e-banking, POS και άλλων μέσων ηλεκτρονικ­ής πληρωμής)

των δύο εκάστοτε συναλλασσο­μένων, με την ηλεκτρονικ­ή αποστολή των στοιχείων των εκδοθέντων τιμολογίων από τον εκδότη επιχειρημα­τία ή ελεύθερο επαγγελματ­ία στον λήπτη επιχειρημα­τία ή ελεύθερο επαγγελματ­ία και την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων της συναλλαγής από την πλευρά του εκάστοτε λήπτη.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ακόμη και εικονικές συναλλαγές θα είναι αδύνατο πλέον να πραγματοπο­ιηθούν, καθώς για όλες τις συναλλαγές που θα αποτυπώνον­ται στα εκδοθέντα και αποσταλθέν­τα ηλεκτρονικ­ά τιμολόγια θα διενεργούν­ται αυτόματα διασταυρώσ­εις και με στοιχεία από τις τράπεζες προκειμένο­υ να επιβεβαιών­εται εάν πράγματι έχουν γίνει οι πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece