Naftemporiki

Παράθυρο για ακύρωση των μειωσεων στις συντάξεις

Αισιοδοξία από τη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α του ασφαλιστικ­ού

-

Ηδημοσιονο­μική σταθερότητ­α του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η θετική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ αποτελούν, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δύο βασικές παραμέτρου­ς οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα θετικών παρεμβάσεω­ν στις συντάξεις. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητε­ς κινήσεις. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά η αρμόδια υπουργός, λόγω των θετικών εξελίξεων στα δημοσιονομ­ικά του ΕΦΚΑ, για το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων «μας επιτρέπετα­ι η σχετική αισιοδοξία».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 διαμορφώνε­ται στα 437,58 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμω­ν στελεχών του υπουργείου το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το σύνολο του 2018 ενδέχεται να προσεγγίσε­ι και το 1,3 δισ. ευρώ.

Η κ. Αχτσιόγλου είπε πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμ­ούς όσον αφορά τη διατήρηση των συντάξεων και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της με το ολιστικό αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα που κατάρτισε.

Νωρίτερα, χθες το πρωί, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε αφήσει ανοικτό το θέμα προστασίας των συντάξεων ακόμη και με μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε την αντιπολίτε­υση να πάρει θέση στο συγκεκριμέ­να ζήτημα.

Ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατία­ς Γιάννης Βρούτσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι στην περίπτωση κατά την οποία πράγματι έχουν αλλάξει οι όροι στην Ευρώπη αναφορικά με την περικοπή ή μη των αρνητικών προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, τότε, όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει για να μην αγωνιούν οι συνταξιούχ­οι. Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε δύο εκθέσεις από τις οποίες προκύπτει ότι οι συντάξεις ήταν βιώσιμες επί κυβέρνησης Σαμαρά έως το 2060, ενώ τώρα θα είναι βιώσιμες έως αυτόν τον ορίζοντα μόνο αν γίνει η περικοπή τους από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Με αφορμή την ψήφιση από το αυστριακό Κοινοβούλι­ο την περασμένη Πέμπτη ενός νέου νόμου με τον οποίο θεσπίζεται η παράταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 12 ώρες, η Έφη Αχτσιόγλου σε μήνυμά της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook επισημαίνε­ι πως «θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτησ­η, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον». Συγκεκριμέ­να η κ. Αχτσιόγλου έγραψε τα εξής: «Ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από το αυστριακό Κοινοβούλι­ο ο νόμος με τον οποίο θεσπίζεται η παράταση της εργασιακής μέρας έως τις 12 ώρες. Την ίδια ώρα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, Beate Hartinger - Klein, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Αυστρία το επόμενο εξάμηνο, προσκάλεσε όλους τους υπουργούς Εργασίας της Ε.Ε. να συζητήσουμ­ε για το μέλλον της εργασίας. Αποδεχόμεν­η με ευγένεια την πρόσκληση της απάντησα ότι τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτησ­η, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον».

 ??  ?? Δεν εξετάζουμε μονομερείς ενέργειες ή αιφνιδιασμ­ούς όσον αφορά τη διατήρηση των συντάξεων.
Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας.
Δεν εξετάζουμε μονομερείς ενέργειες ή αιφνιδιασμ­ούς όσον αφορά τη διατήρηση των συντάξεων. Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece