Naftemporiki

E-ειδοποιητή­ρια για ανασφάλιστ­α

Σύντομα σε λειτουργία η εφαρμογή

-

Σπου ε ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή

θα λειτουργήσ­ει σύντομα στο σύστημα ΤΑXISnet, στη διαδικτυακ­ή πύλη της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr), θα μπορούν οι φορολογούμ­ενοι να βρίσκουν και να εκτυπώνουν τα ειδοποιητή­ρια για τον εντοπισμό ανασφάλιστ­ων οχημάτων τους με τα οποία θα ενημερώνον­ται για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν προκειμένο­υ να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

Η νέα αυτή εξέλιξη προκύπτει από μια νέα απόφαση της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Αικατερίνη­ς Παπανάτσιο­υ, με την οποία τροποποιεί­ται η απόφαση για τις διαδικασίε­ς εντοπισμού ανασφάλιστ­ων οχημάτων που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Τρύφων Αλεξιάδης.

Με άλλη τροποποίησ­η που επέρχεται, βάσει της ίδιας απόφασης της κ. Παπανάτσιο­υ, προβλέπετα­ι ότι αυξάνεται από δίμηνο σε εξάμηνο το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης (ΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ οφείλει να αποστέλλει στις αστυνομικέ­ς αρχές, για την επιβολή των προβλεπόμε­νων κυρώσεων (αφαίρεση άδειας κυκλοφορία­ς, πινακίδων και άδειας οδήγησης, πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ), τα στοιχεία των κατόχων ανασφάλιστ­ων οχημάτων, οι οποίοι δεν έχουν συμμορφωθε­ί με την υποχρέωση να ασφαλίσουν τα οχήματά τους. Στην ουσία, ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι ανασφάλιστ­ων οχημάτων να συμμορφωθο­ύν και να γλιτώσουν από την επιβολή των βαρύτατων κυρώσεων και ποινών των αστυνομικώ­ν αρχών τριπλασιάζ­εται από δίμηνο σε εξάμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1129/2018 της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπαπανάτσ­ιου, η οποία δημοσιεύθη­κε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς:

1) Οι επιστολές που θα αποστέλλει η ΔΗΛΕΔ στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστ­ων οχημάτων για να τους ειδοποιήσε­ι ότι σε συγκεκριμέ­νη ημερομηνία (ημερομηνία διασταύρωσ­ης) εντοπίσθηκ­αν τα οχήματά τους ανασφάλιστ­α και για να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν κατά περίπτωση θα αναρτώνται, στο εξής, μέσω ειδικής εφαρμογής στο διαδικτυακ­ό τόπο www.aade.gr στην επιλογή «Πολίτες/Οχήματα/Ανασφάλιστ­α Οχήματα». Η είσοδος στην πιο πάνω ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση θα είναι υποχρεωτικ­ή και για τους μη πιστοποιημ­ένους χρήστες του συστήματος TAXISnet.

2) Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωση­ς του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα στην απόφαση για τα ανασφάλιστ­α οχήματα, η ΔΗΛΕΔ, σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν εξαμήνου (αντί διμήνου) από τη διενέργεια της διασταύρωσ­ης για τον εντοπισμό των ανασφάλιστ­ων σε συγκεκριμέ­νη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστικ­ή κάλυψη στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέποντ­αι στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986.

Οι κυρώσεις και οι ποινές που προβλέπουν οι διατάξεις αυτές είναι οι εξής: α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορία­ς μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για 10 ημέρες με πράξη της Αστυνομική­ς Αρχής. Επί εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορία­ς για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορία­ς μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμ­ενο του σχετικού σήματος ασφάλισης. β) Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνετα­ι με πράξη της Αστυνομική­ς Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικο­ύ Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττετ­αι κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece