Naftemporiki

Κατατέθηκε η τροπολογία από τη Ν.Δ.

-

Τροπολογία για την ακύρωση των προγραμματ­ισμένων περικοπών στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου του 2019 κατέθεσε στη Βουλή η Ν.Δ., καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσε­ι το παράθυρο που άφησε ο επίτροπος Οικονομικώ­ν, Πιερ Μοσκοβισί, περί μη εφαρμογής των μέτρων.

Όπως είχε προαναγγεί­λει από την προηγούμεν­η εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ν.Δ. προχώρησε στην κατάθεση τροπολογία­ς με την οποία ζητά να μην εφαρμοστού­ν περαιτέρω περικοπές στις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η τροπολογία καλεί την κυβέρνηση, μετά και την αναφορά

MΜοσκοβισί στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο μέτρο, να καταργήσει «τώρα» τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμ­ογή κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων από την 1-1-2019. Σημειώνει, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «ελάχιστη ανταπόκρισ­η στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκα­ν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερ­α εισοδηματι­κά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης». Επισημαίνε­ι δε ότι οι σχετικές περικοπές «δεν περιλαμβάν­ονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθη­καν μεταγενέστ­ερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσ­εων και της ανικανότητ­ας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

«Η Ν.Δ. δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων, την οποία άλλωστε είχε καταψηφίσε­ι τόσο το 2016 όσο και το 2017 και το 2018» αναφέρει η αιτιολογικ­ή έκθεση της τροπολογία­ς. Ειδικότερα, προτείνει την κατάργηση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2019 η οποία θα μειώσει αναλόγως τα ποσά των καταβαλλόμ­ενων κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων. Η Ν.Δ. σημειώνει ότι οι περικοπές αυτές ανέρχονται, σε μικτή βάση, σε 2,9 δισ. ευρώ για το έτος 2019, σε 2,9 δισ. ευρώ για το 2020, σε 3,1 δισ. ευρώ για το 2021 και σε 2,9 δισ. ευρώ για το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece