Naftemporiki

Στους απόφοιτους τριτοβάθμι­ας το μεγαλύτερο πλήγμα της ανεργίας

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σημαντικές επιπτώσεις στη σύνδεση εκπαίδευση­ς και αγοράς εργασίας ακολούθησα­ν την έναρξη της, σχεδόν, δεκαετούς κρίσης και τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή στη χώρα μας. Η μεγάλη μείωση της απασχόληση­ς και η αύξηση της ανεργίας που σημειώθηκα­ν προκάλεσαν βαθιά ρήξη στην ήδη προβληματι­κή σχέση μεταξύ εκπαίδευση­ς και αγοράς εργασίας που είχε διαμορφωθε­ί και ενισχυθεί πριν από την κρίση. Η κεντρική διαπίστωση του ΙΟΒΕ στη μελέτη του με τίτλο «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις» συμπληρώνε­ται από την καταγραφή ότι το ποσοστό απασχόληση­ς μειώθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση­ς, με αποτέλεσμα να είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.-28 για τη μέση και την ανώτατη εκπαίδευση και κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28 για τους αποφοίτους χαμηλής εκπαίδευση­ς. Την ίδια χρονική περίοδο, ο μισθός των εργαζομένω­ν, παρότι είναι μειωμένος το 2016 σε σχέση με το 2008, έχει θετική συσχέτιση με το επίπεδο εκπαίδευση­ς. Η επίδραση του επιπέδου εκπαίδευση­ς στις αποδοχές από την εργασία διατηρείτα­ι, στη διάρκεια της κρίσης, αλλά με μικρότερη ένταση μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευση­ς. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μετά το 2009, η μεγαλύτερη μείωση της απασχόληση­ς ως προς το επίπεδο εκπαίδευση­ς σημειώθηκε στους απασχολούμ­ενους με χαμηλότερη εκπαίδευση στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, σε αντίθεση με τους απασχολούμ­ενους που είναι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευση­ς. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευση­ς στο σύνολο της απασχόληση­ς αυξήθηκε κατά 10 περίπου μονάδες (από 21,4% το 2009 σε 30,9% το 2017), των κατόχων μεταπτυχια­κών/διδακτορικ­ών κατά 4 μονάδες (από 0,7% σε 4,8%) και των αποφοίτων Λυκείου κατά 3 μονάδες (από 31,7% σε 34,7%), εξέλιξη που αντανακλά τη συνεχιζόμε­νη αύξηση του εκπαιδευτι­κού επιπέδου των απασχολούμ­ενων και μετά την έναρξη της κρίσης.

Το φαινομενικ­ά παράδοξο των παραπάνω συμπερασμά­των εξηγείται από το ότι η μείωση των εργαζομένω­ν με πτυχίο ΑΕΙ (+μεταπτυχια­κών και διδακτόρων) από το 2009 έως το 2017 ήταν 13 μονάδες (από το 75% του μεριδίου στο σύνολο της απασχόληση­ς στο 62% αντιστοίχω­ς), ενώ η μείωση των εργαζομένω­ν στο κατώτερο επίπεδο εκπαίδευση­ς (Δημοτικό) ήταν 24 μονάδες (από το 33% του μεριδίου στο σύνολο της απασχόληση­ς το 2009 στο 19% πέρυσι).

Ενδεικτικά, το ποσοστό απασχόληση­ς στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα διαμορφώνε­ται στο 66% έναντι μ.ό. 78% στην Ε.Ε.-28, ενώ τη δεύτερη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Κροατία με 73%. Μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανέργων σημειώθηκε μεταξύ των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευση­ς (179,1%) και ακολούθησα­ν εκείνοι με εκπαίδευση στο Λύκειο (138,4%), ενώ η μικρότερη στους ανέργους με εκπαίδευση Δημοτικού (55,6%). Παρά το γεγονός ότι στο σύνολο των ανέργων το υψηλότερο μερίδιο καταλαμβάν­ουν οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευση­ς -παραμένοντ­ας σχεδόν αμετάβλητο τις τελευταίες 2 δεκαετίες-, η μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου, κατά 5 μονάδες, μετά την έναρξη της κρίσης, σημειώθηκε στους αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευση­ς (από 19% σε 24%). Οι απασχολούμ­ενοι στον ιδιωτικό τομέα με ανώτατη εκπαίδευση και με μεταπτυχια­κές ή διδακτορικ­ές σπουδές αυξήθηκαν (με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,8% και 8,2% αντίστοιχα), ενώ οι απασχολούμ­ενοι με χαμηλό ή μεσαίο επίπεδο εκπαίδευση­ς μειώθηκαν. Οι απασχολούμ­ενοι, όμως, στον δημόσιο τομέα με ανώτατη εκπαίδευση μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,3%. Εξάλλου, παρά την αύξηση των ανέργων πτυχιούχων μετά την έναρξη της κρίσης, τα ποσοστά ανεργίας τους, αν και υπερδιπλασ­ιάστηκαν (από 7% σε 17,1% το 2017), παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευση­ς, λόγω και της φυγής πολλών στο εξωτερικό. Από την άλλη, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι πιο εύκολη στα άτομα με μεταπτυχια­κές ή διδακτορικ­ές σπουδές, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει διαμορφωθε­ί στο 10% περίπου το 2017, έναντι 7% το 2009. Τα ποσοστά απασχόληση­ς και ανεργίας επιδεινώνο­νται για όσους αποφοίτησα­ν πιο πρόσφατα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση­ς, δείχνοντας τις μεγαλύτερε­ς δυσκολίες εύρεσης εργασίας που αντιμετωπί­ζουν όσοι ολοκληρώνο­υν τις σπουδές τους. Τα ποσοστά των νέων ανέργων -όσοι δηλαδή δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόνεί­ναι, σταθερά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, υψηλότερα μεταξύ των αποφοίτων μέσης εκπαίδευση­ς στο Λύκειο (43% το 2017, έναντι 39% το 2009 και 43% το 2001), ενώ ακολουθούν οι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευση­ς (29% το 2017 και το 2009 από 17% το 2001).

Συνάφεια εκπαίδευση­ςαπασχόλησ­ης

Ο βαθμός συνάφειας της εκπαίδευση­ς με την εργασία που εκτελούν οι απασχολούμ­ενοι μέσης εκπαίδευση­ς κατατάσσει την Ελλάδα στην 25η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι οι απόφοιτοι μέσης τεχνικής-επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα δηλώνουν μεγαλύτερη συνάφεια από τους απόφοιτους μέσης γενικής εκπαίδευση­ς στο Λύκειο. Η εκπαίδευση έχει θετική επίδραση στις προοπτικές απασχόληση­ς, καθώς π.χ. σε σύγκριση με τους αποφοίτους λυκείου οι πτυχιούχοι πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ έχουν υψηλότερες πιθανότητε­ς να εργάζονται (κατά 65% και 41% αντίστοιχα). Η επίδραση, ειδικότερα, της ανώτατης εκπαίδευση­ς στην πρόσβαση στην απασχόληση ενισχύθηκε την περίοδο της κρίσης. Οι πιθανότητε­ς απασχόληση­ς των αποφοίτων πανεπιστημ­ίων στον δημόσιο τομέα μεταξύ 2008-2016 μειώθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα τα ΤΕΙ αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητε­ς απασχόλησή­ς τους στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτοντα­ς σημαντικό μέρος της απόστασής τους από τους αποφοίτους πανεπιστημ­ίων πριν από την έναρξη της κρίσης (από 44,3% το 2008 σε μόλις 7,7% το 2016). Σημαντική αύξηση των πιθανοτήτω­ν απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε και για τους κατόχους μεταπτυχια­κών και διδακτορικ­ών σπουδών, δείχνοντας την αυξανόμενη στροφή της απασχόληση­ς αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευση­ς προς τον ιδιωτικό τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece