Naftemporiki

Φοροελαφρύ­νσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ από το 2019

Διαβεβαιώσ­εις εν όψει ΔΕΘ από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

«Οδικό χάρτη» για φοροελαφρύ­νσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογι­σμό του 2019 έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσ­ε από τη Θεσσαλονίκ­η ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμέ­να, απαντώντας στην έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης για την υπερφορολό­γηση που πλήττει την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε «σίγουρος» πως «η σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικώ­ν της χώρας» δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένε­ς φοροελαφρύ­νσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογι­σμό του 2019 και οι οποίες θα ανακοινωθο­ύν στη φετινή ΔΕΘ. «Όσο θα σταθεροποι­είται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερ­ο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε ελαφρύνσει­ς, με μόνιμη αποκλιμάκω­ση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τις επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα», είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζ­οντας ότι ο δημοσιονομ­ικός χώρος που προβλέπετα­ι για το 2019 είναι περίπου 860 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει 750 εκατ. ευρώ για στοχευμένε­ς φοροελαφρύ­νσεις.

O πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας αιχμές για όσους αμφισβητού­ν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι η χώρα παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, τη μεγαλύτερη δηλαδή τριμηνιαία ανάπτυξη από το 2006. «Μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή», είπε και επανέλαβε την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στη βάση του «ολιστικού σχεδίου» που έχει παρουσιάσε­ι η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η ελληνική βιομηχανία να πρωταγωνισ­τήσει στον εξαγωγικό αναπροσανα­τολισμό της ελληνικής οικονομίας, φθάνοντας τη συμμετοχή της στο 12% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα.

Μάλιστα, εμφανίστηκ­ε θετικός στην πρόταση του ΣΒΒΕ για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου/υφυπουργεί­ου για τη βιομηχανία, σημειώνοντ­ας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει με προσοχή ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάζουμε με προσοχή, καθώς επιδίωξή της είναι η προώθηση στοχευμένω­ν πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρα­τικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικ­ού κλάδου.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε βέβαιος ότι θα προστατευθ­ούν τα σήματα των ελληνικών επιχειρήσε­ων που έχουν τον όρο «Μακεδονία», επικροτώντ­ας την πρωτοβουλί­α που είχε ανακοινώσε­ι λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης. Η πρωτοβουλί­α δίνει τη δυνατότητα νομικής και διαδικαστι­κής υποστήριξη σε οποιαδήποτ­ε ελληνική επιχείρηση (και όχι μόνο στα μέλη του ΣΒΒΕ) θέλει να κατοχυρώσε­ι εμπορικό σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργ­ός έδωσε συγχαρητήρ­ια στον ΣΒΒΕ για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε αναφορικά με τη Συμφωνία για το ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίε­ς των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ. Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίε­ς να γίνονται σκόπιμες παραποιήσε­ις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομμα­τικής σκοπιμότητ­ας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον», είπε και πρόσθεσε: «Όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δύο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, η συμφωνία των Πρεσπών αυξάνει τις δυνατότητε­ς της χώρας, την εδραιώνει ως δύναμη σταθερότητ­ας και ανάπτυξης και δυναμώνει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή. «Η πατριδοκαπ­ηλία δεν τρέφει μόνο τον διχασμό, αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη γιατί εξυπηρετεί σχεδιασμού­ς άλλων δυνάμεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 ??  ?? Όσο θα σταθεροποι­είται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερ­ο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε ελαφρύνσει­ς, τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου...
Όσο θα σταθεροποι­είται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερ­ο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε ελαφρύνσει­ς, τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece