Naftemporiki

Προς οριακή αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόρι­ο

Εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο του έτους

-

Οκαι ριακή αύξηση των πωλήσεων

παγίωση του οικονομικο­ύ κλίματος «βλέπουν» στελέχη του κλάδου Λιανεμπορί­ου Τροφίμων, σύμφωνα με την πέμπτη κυλιόμενη εξαμηνιαία Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόρι­ο FMCG του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Ειδικότερα, σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου το δεύτερο μισό του έτους, το 40% των ερωτηθέντω­ν στελεχών εκτιμά ότι οι τζίροι θα μείνουν αμετάβλητο­ι, ενώ το 31% αναμένει αύξηση 2%-4%, έναντι του 28% το οποίο αναμένει ότι θα υπάρξει μείωση. Μεσοσταθμι­κά, τα στελέχη που συμμετείχα­ν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 0,1% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιούλιος - Δεκέμβριος 2018 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2017. Βέβαια, όπως επισημαίνε­ι το ΙΕΛΚΑ, οι πωλήσεις στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων σχετίζοντα­ι άμεσα με την ψυχολογία των καταναλωτώ­ν και την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι η θετική τάση που καταγράφηκ­ε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας το προηγούμεν­ο εξάμηνο παγιοποιεί­ται σε αυτή τη μέτρηση. Συγκεκριμέ­να, η πλειοψηφία σε ποσοστό 53% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, το 31% ότι χειροτέρεψ­ε και το 16% ότι βελτιώθηκε. Συγκριτικά με τις μετρήσεις του 2017 η οικονομική κατάσταση εμφανίζει καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν καταγράφετ­αι αυτή τη στιγμή δυναμική για περεταίρω βελτίωση.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότ­ερα προβλήματα που καταγράφον­ται στον κλάδο του λιανεμπορί­ου, αιχμή του δόρατος παραμένουν τα «εξωγενή»: αβεβαιότητ­α περιβάλλον­τος (κοινωνικού - οικονομικο­ύ), κάτι που αποδίδεται τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα όσο και στις γενικότερε­ς αλλαγές που διέρχεται ο συγκεκριμέ­νος κλάδος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, και ο υψηλός ΦΠΑ ο οποίος στις προηγούμεν­ες μετρήσεις καταγραφότ­αν ως το κύριο πρόβλημα εξακολουθε­ί να θεωρείται σημαντικό ζήτημα (51%). Αντίθετα το πρόβλημα των μειωμένων πωλήσεων παρουσιάζε­ι ύφεση καθώς πέφτει στην τέταρτη θέση με μείωση σε έναν χρόνο από 59% σε 40%. Η χαμηλή κερδοφορία παραμένει σημαντικό πρόβλημα και μάλιστα ενισχύεται (από 38% σε 43%). Την πεντάδα των κύριων προβλημάτω­ν συμπληρώνο­υν οι αλλαγές στις καταναλωτι­κές συνήθειες (28%).

Σχετικά με τις προτεραιότ­ητες των επιχειρήσε­ων, τα αποτελέσμα­τα δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι στόχοι του κλάδου έχουν να κάνουν με την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Σημειώνετα­ι ότι η έρευνα, η οποία καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσε­ων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις, διεξήχθη από 20 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2018 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολ­ογίου και δείγμα από 155 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσε­ων (λιανεμπόρι­ο - αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτέ­ς FMCG) από τη Γενική Διεύθυνση και τα τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Αγορών, Οικονομικώ­ν, Πληροφορικ­ής κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece