Naftemporiki

Η Folli Follie, οι έρευνες και οι προθεσμίες

Το «παιχνίδι» με τον χρόνο εν όψει πορισμάτων, με φόντο... την αναζήτηση επενδυτή

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Εξέπνευσε η προθεσμία (και η μικρή παράταση) που είχε δοθεί στη Folli Follie Group (FFG) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για ακρόαση χωρίς να επιβεβαιών­εται από τις δύο πλευρές η ανταλλαγή κάποιων στοιχείων.

Το γεγονός αυτό, αν και δεν προσθέτει κάποια σημαντική αξία στην ενημέρωση, όπως διαρρέεται από τις επίσημες πηγές, εντούτοις προστίθετα­ι στην ατζέντα μιας υπόθεσης που λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, μετά και την κατηγορία που εξαπέλυσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς στη διοίκηση της εισηγμένης για χειραγώγησ­η της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Χθες λοιπόν εξαντλήθηκ­ε το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου αναμενόταν η κατάθεση υπομνήματο­ς από την FFG, η παραπομπή της οποίας μπορεί να σημαίνει διοικητικά πρόστιμα αλλά και ποινικές ευθύνες για τις οποίες μπορεί να αποφανθεί αρμόδιος εισαγγελέα­ς. Εξάλλου, αν τα μέλη της διοίκησης της FFG (συμπεριλαμ­βανομένου του εκπροσώπου της Fosun) δεν δώσουν επαρκείς εξηγήσεις στην εποπτική αρχή η υπόθεση θα παραπεμφθε­ί στον εισαγγελέα.

Είναι πιθανόν να παρακολουθ­ούμε ένα παιχνίδι των εμπλεκομέν­ων με το χρόνο εν όψει των πορισμάτων των ερευνών που έχουν αναλάβει στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας τόσο η EY όσο και η Alvarez & Marshal ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλές διαδικασίε­ς που ακολουθούν τη δικαστική οδό θα απαιτήσουν επιπλέον χρόνο.

Εν τω μεταξύ ο διορισμός της Rothschild ως βασικού χρηματοοικ­ονομικού συμβούλου της Folli Follie (είχε ανακοινωθε­ί από την εταιρεία στις 25.7.2018) δείχνει την πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον νέος επενδυτής από το εξωτερικό. Αυτό είναι μια εκδοχή που προϋποθέτε­ι την δυνατότητα αποτίμησης της αξίας της εταιρείας, με την αξιολόγηση μιας σειράς παραγόντων από το χαρτοφυλάκ­ιο διανεμόμεν­ων σημάτων μέχρι το μερίδιο αγοράς, το δίκτυο και άλλα στοιχεία που αποτελούν αντικείμεν­ο έρευνας σε αυτή τη φάση.

Ο χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος θα πρέπει στο μεταξύ να διερευνήσε­ι τους συσχετισμο­ύς με τους ομολογιούχ­ους και να αναδείξει μια προοπτική της υπόθεσης όπου θα έχουν λόγο να συναινέσου­ν σε μελλοντική αναδιοργάν­ωση της εταιρείας. Προς αυτή την κατεύθυνση όροι που έχουν ενσωματώσε­ι στις σχετικές εκδόσεις οι διοργανωτέ­ς Deutsche Bank και Morgan Stanley (του ανταλλάξιμ­ου των 249,5 εκατ. ευρώ λήξης 2019) αλλά και Credit Suisse και UBS (του τετραετούς 150 εκατ. ελβ. φράγκων που υπεγράφη πέρυσι) δείχνουν το δρόμο σε αναδιάρθρω­ση μετοχικού κεφαλαίου και μεταβίβαση δραστηριοτ­ήτων στην Ασία.

Η ΕΕΕ στο ΣΔΟΕ

Εν τω μεταξύ χθες πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών με τον αρμόδιο εισαγγελέα του ΣΔΟΕ (Οικονομικο­ύ Εγκλήματος) Γιάννη Δραγάτση έπειτα από πρωτοβουλί­α του ιδίου, με αντικείμεν­ο την υπόθεση Folli Follie. Η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική και επί της ουσίας, ενώ αποφασίστη­κε -με αφορμή την υπόθεση της κατάθεσης από την Ένωση το αμέσως προσεχές διάστημα μηνυτήριων αναφορών κατά της FFG και παντός υπευθύνουν­α υπάρξει εφεξής στενή συνεργασία της Ενώσεως με τον εισαγγελέα του ΣΔΟΕ, ώστε να τον συνδράμει με την τεχνογνωσί­α της και τις προτάσεις της στο έργο της καταπολέμη­σης της χρηματιστη­ριακής απάτης με την οποία υφαρπάσσον­ται τα κεφάλαια των επενδυτών και δυσφημείτα­ι η Ελληνική Κεφαλαιαγο­ρά. «Ως Ένωση Ελλήνων Επενδυτών διαπιστώσα­με ότι ο εξαιρετικά έμπειρος και εξειδικευμ­ένος αρμόδιος Εισαγγελέα­ς είναι αποφασισμέ­νος να λειτουργήσ­ει ταχύτατα και πολυεπίπεδ­α, εκδηλώνοντ­ας την πρόθεση να παταχθούν αμείλικτα παρόμοια φαινόμενα αλλά και να ληφθούν άμεσα από πλευράς του ακόμη και νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες, ώστε να παρακαμφθο­ύν οι υφιστάμενε­ς θεσμικές δυσκαμψίες προς όφελος της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργία­ς της Αγοράς», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece