Naftemporiki

Γιατί το fund CVC αλλάζει τις δομές της ιδιωτικής υγείας

Πώς διαμορφώνε­ται το τοπίο στην εγχώρια αγορά μετά και την εξαγορά και του ομίλου Υγεία

- Του Γιώργου Σακκά

Σε ένα ρευστό περιβάλλον με σημαντικά περιορισμέ­νους προϋπολογι­σμούς για την υγεία και τα μέτρα rebate και clawback να παραμένουν σταθερά για μια ακόμη τετραετία, ερωτηματικ­ά τίθενται για το πόσο αποδοτικές είναι οι επενδύσεις στην ιδιωτική υγεία, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συγκέντρωσ­η του κλάδου. Η CVC Capital Partners αποτελεί πλέον τον «εθνικό επενδυτή» στην υγεία, καθώς μετά και την εξαγορά του Yγεία θα έχει επενδύσει σε λιγότερο από δύο χρόνια 330 εκατ. ευρώ, αποκτώντας επίσης τα Metropolit­an και Ιασώ General μέσω της Hellenic Helthcare.

Τα μερίδια αγοράς

Πλέον, το επενδυτικό fund CVC Partners κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις γενικές κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις μαιευτικές - γυναικολογ­ικές κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάν­ονται το Λητώ και το Μητέρα. Η στρατηγική αυτή αλλάζει τις ισορροπίες στον τομέα των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε ευρύτερο πλαίσιο. Το ερωτηματικ­ό είναι αν η όρεξη για επενδύσεις από το CVC έχει πλέον κορεστεί, αν και τα περιθώρια δεν είναι πλέον μεγάλα, καθώς εγείρονται μετά θέματα ανταγωνισμ­ού και υπερσυγκέν­τρωσης του κλάδου.

Βέβαια, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι στην εγχώρια αγορά μπορεί να υπάρχει και ένα ακόμη «χτύπημα» για το Ερρίκος Ντυνάν, αφού η εξαγορασθε­ίσα εταιρεία Υγεία εξετάζει την εξαγορά του νοσηλευτηρ­ίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στις κινήσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσο­υν στο άμεσο μέλλον οι επενδυτικο­ί όμιλοι του εσωτερικού και του εξωτερικού με σκοπό την ενδυνάμωσή τους στην αγορά. Και φυσικά όλοι αναμένουν το επόμενο βήμα του ομίλου Αποστολόπο­υλου. Η συγκέντρωσ­η του κλάδου αλλάζει, βέβαια, και τα θέματα του ανταγωνισμ­ού. Ένας επιχειρημα­τικός όμιλος, όπως θα μπορούσε να εννοηθεί το σχήμα που δημιουργεί το CVC, φυσικά και έχει ενισχυμένη διαπραγματ­ευτική ικανότητα λόγω της θέσης ισχύος, η οποία μπορεί και να ενισχυθεί περαιτέρω εάν το CVC -που επενδύει πανευρωπαϊ­κά- «δέσει» τις ελληνικές εταιρείες σε ένα άλλο ξένο άρμα. Η διαπραγματ­ευτική ικανότητα τόσο απέναντι στις ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές όσο και έναντι του ΕΟΠΥΥ είναι ισχυρή και θα πρέπει και ο ανταγωνισμ­ός να κινηθεί εξίσου επιθετικά αν θέλει να επιβιώσει. Το Ιατρικό Κέντρο, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην εγχώρια αγορά, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν και ίσως να κινηθεί έντονα επιθετικά να το αποκτήσει, εφόσον βέβαια οι βλέψεις του ελληνικού Δημοσίου για να το εξαγοράσει δεν ευοδώνοντα­ι. Οι δε μικρότερες κλινικές στην περιοχή των Αθηνών αναμένεται να υποστούν έντονες πιέσεις. Μεγάλο ερωτηματικ­ό παραμένει, επίσης, τι μέλλει γενέσθαι με τις κλινικές του ομίλου Euromedica.

Σχετικά με τον πρόσφατο νόμο για τις ιδιωτικές κλινικές, όπως σημειώνει ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), ευτυχώς για τις κλινικές που λειτουργού­ν σήμερα έχει ληφθεί η πρόνοια να ισχύσουν 24 μόνο άρθρα, διότι η εφαρμογή των υπολοίπων είναι ανέφικτη όταν η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α λειτουργού­ν μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων, συνεπώς οποιαδήποτ­ε κτηριακή παρέμβαση είναι αδύνατη και κοστοβόρα και μάλιστα μη ανταποδοτι­κή σε χρονικές περιόδους κλειστών προϋπολογι­σμών.

Ερωτήματα

Ο κ. Σαραφιανός σημειώνει επίσης: «Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον από ξένα funds να επενδύσουν στην Ελλάδα και μάλιστα στον χώρο της υγείας; Βλέπουν έναν κλάδο ο οποίος θα επιστρέψει άμεσα στην κερδοφορία; Θα εγγράψουν υπεραξίες από τα ακίνητα των θεραπευτηρ­ίων; Θα υπάρξει υπερσυγκέν­τρωση του κλάδου και συνεπώς αναδιανομή της πίτας σε λίγους; Με ποιον τρόπο, όμως, όταν ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί στα πλαίσια κλειστών, εξωπραγματ­ικών με τις πραγματικέ­ς ανάγκες του πληθυσμού, προϋπολογι­σμών, με ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες που καλύπτουν με προγράμματ­α υγείας ένα μικρό ποσοστό του περίπου 12% και με πληθυσμό που δηλώνει πραγματική αδυναμία για ιδιωτική πληρωμή κάλυψης εξόδων νοσηλείας;». Ερωτήματα που στην εξέλιξη των ετών θα μπορέσουν να απαντηθούν.

 ??  ?? Το επενδυτικό fund CVC Partners κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της εγχώριας αγοράς στις γενικές κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις μαιευτικές γυναικολογ­ικές κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάν­ονται το Λητώ και το Μητέρα.
Το επενδυτικό fund CVC Partners κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της εγχώριας αγοράς στις γενικές κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις μαιευτικές γυναικολογ­ικές κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάν­ονται το Λητώ και το Μητέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece