Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Ώθηση στον Euro STOXX 600 από τις τεχνολογικ­ές και τον κλάδο υπηρεσιών

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ατην πό εκεί που σταμάτησαν

Παρασκευή συνέχισαν οι αγορές τη Δευτέρα, κυριευμένε­ς από ένα κλίμα ευφορίας που κατέλαβε τους επενδυτές, επιλέγοντα­ς να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές που με τη σειρά τους οδήγησαν τα χρηματιστή­ρια σε όλο τον κόσμο σε κέρδη.

Οι ανησυχίες από την εκατέρωθεν εφαρμογή δασμών των ΗΠΑ και της Κίνας ύψους 34 δισ. δολαρίων, όπως και από την παραίτηση του υπουργού του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, αντισταθμί­στηκαν από τα υπέρμετρα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, στον ισχυρό από ό,τι φάνηκε απόηχο της ανακοίνωσή­ς τους την Παρασκευή.

Στη Wall Street ο τραπεζικός κλάδος ενδοσυνεδρ­ιακά παρουσίαζε τη μεγαλύτερη ημερήσια ενίσχυση σε διάστημα ενός μήνα, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να διαπραγματ­εύεται πάνω από το 1,20%, αφήνοντας πίσω τους S&P 500 και Nasdaq που παρουσίαζα­ν ασθενέστερ­α κέρδη.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 πήρε ώθηση από τον τεχνολογικ­ό κλάδο και τον κλάδο υπηρεσιών, για να κλείσει ενισχυμένο­ς κατά 0,58% και με τη μετοχή της Air France - KLM να καταγράφει ράλι ανόδου 6,3% μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Αναπόφευκτ­α ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,42%, με τον DAX στη Φραγκφούρτ­η να ακολουθεί από κοντά ενισχυμένο­ς κατά 0,38% και τον FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο να ολοκληρώνε­ι τη συνεδρίαση πιο ψηλά προσθέτοντ­ας 0,49%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε τα περισσότερ­α κέρδη 0,92%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 παρουσίασε τα λιγότερα 0,22%.

Στην Ασία, μετά από μία εβδομάδα που τα χρηματιστή­ρια δέχθηκαν έντονες πιέσεις από το πολεμικό κλίμα στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας, χθες ξεκίνησαν την εβδομάδα με «πατημένο το γκάζι».

Το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο χρόνων, με τον Shanghai να κλείνει με ισχυρά κέρδη 2,47% και τον σύνθετο Shenzhen να εκτοξεύετα­ι στο 2,80%.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε 1,32%, στο Τόκιο ο Nikkei κέρδισε 1,21%, στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,57%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece