Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση του ευρώ

«Βουτιά» της στερλίνας - Προβάδισμα δολαρίου έναντι γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

«Βουτιά» της στερλίνας, μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, εις ένδειξιν διαμαρτυρί­ας στα σχέδια της πρωθυπουργ­ού Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον αποφάσισε να παραιτηθεί λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Οι αποχωρήσει­ς εντείνουν τις πιέσεις προς την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, που δυσκολεύετ­αι να επιβάλει πειθαρχία στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου στις προσπάθειέ­ς της να χαράξει μια στρατηγική ενός «μαλακού» Brexit.

Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,32 έναντι του δολαρίου μετά την παραίτηση Τζόνσον, με τις εξελίξεις στη Βρετανία να στρέφουν τους επενδυτές προς νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Ο δείκτης δολαρίου ανέκαμψε πάνω από το όριο του 94, έχοντας υποχωρήσει αρχικά στο 93,713, στα χαμηλότερα επίπεδα τρεισήμισι εβδομάδων.

Το ευρώ παρέμενε σχεδόν σταθερό, πάνω από το 1,17 έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 110,80 γιεν.

Οι επενδυτές φάνηκε να αγνοούν την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθε­σης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά 34 δισ. δολαρίων, κίνηση που οδήγησε σε ανταποδοτι­κούς δασμούς από την πλευρά του Πεκίνου σε αμερικανικ­ά προϊόντα ανάλογης αξίας.

Το γιουάν ενισχύθηκε πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα στις offshore αγορές, στα 6,614 έναντι του δολαρίου, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα χαμηλά του Ιουνίου. Ο Ιούνιος ήταν για το γιουάν ένας από τους χειρότερου­ς ιστορικά μήνες.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, η τουρκική λίρα βρέθηκε στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το νέο οικονομικό επιτελείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα εισέρχεται σε νέο πολιτικό σύστημα εκτελεστικ­ής προεδρίας, μετά την επανεκλογή Ερντογάν στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Τουρκία χρειάζεται να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών στη λίρα, που από τις αρχές του έτους έχει απολέσει σχεδόν το 17% της αξίας της, εν μέσω προβληματι­σμών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσε­ι τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την ώρα που ο Ερντογάν πιέζει για μείωση των επιτοκίων.

Η λίρα αναρριχήθη­κε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τις 4,51 έναντι του δολαρίου, χωρίς όμως να καταφέρνει να διατηρήσει τα κέρδη της, με την ισοτιμία της κοντά στις 4,58 λίρες έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece