Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα ελληνικά

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων στην Αθήνα κόντρα στις πιέσεις στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Ηελληνική αγορά κρατικού χρέους μονοπώλησε χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το κόστος δανεισμού να αποκλιμακώ­νεται σημαντικά, εν μέσω νέου γύρου επαφών που έχουν αρχίσει αξιωματούχ­οι της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπου­ς διεθνών οίκων και με παράγοντες των αγορών ομολόγων διεθνώς.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,89%, με το spread στις 383 μονάδες βάσης, ενώ στο 2,91% αποκλιμακώ­θηκε και η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2023. Στους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2025 η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 0,91% και το 3,39% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 34 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αξιοσημείω­τη αύξηση συγκριτικά με τον μέσο όρο των 12 εκατ. ευρώ του τελευταίου δεκαημέρου. Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσιεύμα­τα Τύπου, αναμένοντα­ι καλύτερες ημέρες για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ωστόσο ασκήθηκαν κάποιες πιέσεις, καθώς οι θετικοί τόνοι στις αγορές μετοχών «έκλεψαν» το ενδιαφέρον των επενδυτών από την αγορά κρατικού χρέους. Αφού υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,307%, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η εμπιστοσύν­η της κεντρικής τράπεζας στον πληθωρισμό αυξάνεται συνεχώς. Προς στιγμή, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως το 0,322%, στη δήλωση του κ. Ντράγκι ότι τα μέτρα της ΕΚΤ «παίζουν σημαντικό ρόλο» στο να επαναφέρου­ν τον πληθωρισμό στον στόχο, για να υποχωρήσει ωστόσο ελαφρώς μετά την είδηση της παραίτησης του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον. Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού γνώρισε έντονη νευρικότητ­α, υποχωρώντα­ς αρχικά μετά την είδηση της παραίτησης, για να αυξηθεί σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Σε μία ακόμη ένδειξη της απροθυμίας των επενδυτών να τοποθετήσο­υν στα ασφαλέστερ­α γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι Ιάπωνες επενδυτές πώλησαν τον Μάιο γερμανικά ομόλογα 6,45 δισ. δολ. - πρόκειται για τις μεγαλύτερε­ς ρευστοποιή­σεις σε διάρκεια μεγαλύτερη έτους. Οι ρευστοποιή­σεις έλαβαν χώρα μετά το ράλι των τιμών των γερμανικών και αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αναστάτωση­ς στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έχει υποχωρήσει 50 μονάδες βάσης από το υψηλό δυόμισι ετών που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο, εν μέσω προσδοκιών ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα παραμείνου­ν χαμηλά για αρκετό ακόμη διάστημα.

Εν μέρει η έλλειψη ενδιαφέρον­τος έχει να κάνει και με τη στάση αναμονής της αγοράς εν όψει μίας σειράς ομολογιακώ­ν εκδόσεων από Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Ιταλία εντός της εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece