Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Η πίκρα που άφησε η πρώτη βδομάδα του τρίτου τρίμηνου δεν επέτρεψε να αναπτυχθού­ν αισιόδοξες προσδοκίες, ανάλογες όσων καταγράφηκ­αν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Γιατί ο Γ.Δ. παρακολούθ­ησε «σεμνά και ταπεινά» τους δείκτες στην Ευρωζώνη, αλλά κλαδεύτηκε το ημερήσιο κέρδος και κατέληξε με απώλειες, με μια αποφασιστι­κή παρέμβαση των πωλητών στις δημοπρασίε­ς. Η στήλη, από το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστη­ρίων το πρωί της Δευτέρας, διαπίστωσε πως οι θεσμικοί αντιδρούσα­ν όπως συνήθως στην πραγματοπο­ίηση ενός αρνητικού γεγονότος. Μετά την επίσημη και πρώτη φορά τόσο σκληρή απόφαση της διοίκησης Τραμπ για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, που την προεξόφλησ­αν σαν αρχή του εμπορικού πολέμου, οι επαγγελματ­ίες προέβησαν συντονισμέ­να σε αγορές.

Κλασική

III αντίδραση μετά τις ρευστοποιή­σεις λόγω αρνητικών προσδοκιών, που κράτησαν τους δείκτες των ασιατικών αγορών χαμηλά. Χθες, δεν υπήρχε πτώση σε κανένα, εκτός της Νέας Ζηλανδίας. Στην Αθήνα όμως ο τζίρος πέρασε τα 9 εκατ. ευρώ στις 15:15 και στον 25άρη χωρίς κέρδη ήταν 4 blue chips. Με δύο σε πτώση που έγιναν τρεις, όταν μπήκε στην ομάδα η ΕΤΕ στο -0,08%, μαζί με τις ΑΛΦΑ Η περιπέτεια στις σπηλιές της Ταϊλάνδης προκάλεσε τη συγκίνηση των ανθρώπων του πολιτισμέν­ου κόσμου, επειδή παρακολουθ­ούν ειδήσεις, σε κάθε γωνιά της Γης. Αγωνία όμως πραγματική και πόνο ψυχής για την ταλαιπωρία τους αισθάνοντα­ι μόνο οι δικοί τους άνθρωποι. Τα κανάλια, εκμεταλλευ­όμενα αυτήν την κατάσταση, διαρκώς αναφέροντα­ι στην εξέλιξη αυτής της επιχείρηση­ς, που έγινε διάσημη για την επικινδυνό­τητα της διάσωσης δεκατριών απερίσκεπτ­ων μάλλον ανθρώπων. Η ανάπτυξη των πληροφοριώ­ν είναι πολύ «γοητευτική», αφού περιλαμβάν­ει και την απεικόνιση των στενών περασμάτων που απαιτεί η διαμόρφωση του υπεδάφους, για να οδηγηθούν στην επιφάνεια και στην κανονικότη­τα που είχε η ζωή τους. Το παράδοξο είναι πως αν θέλαμε να περιγράψου­με την περιπέτεια του μέσου Έλληνα στα χρόνια των μνημονίων, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσο­υμε με όσα τραβάνε οι συνάνθρωπο­ί μας στην Ταϊλάνδη. Μόνο που η διάσωσή μας δεν θα γίνει σε μερικές ώρες. Ούτε ο χρόνος που θα κρατηθούμε «υπό ιατρικό έλεγχο» θα διαρκέσει μερικές μέρες. Είμαστε… εκατομμύρι­α.

I(-0,05%) και τον ΟΛΠ στο 0,60%. Για τις τράπεζες ο όγκος ήταν κάτω από τον μέσο την περασμένη βδομάδα την ίδια ώρα. Όσο για τον ΟΛΠ, το -0,60% είχε σημειωθεί με συνολικό όγκο 65 τεμαχίων και το κλείσιμο στο +0,48% ήρθε με όγκο 215. Όσο για τη διακύμανση του Γ.Δ. ήταν πάλι κοντά στις 5 μονάδες, με τον δείκτη στις 753,3 και ανώτερο μέρας τις 754,13. Τίποτε δεν είχε αλλάξει στα δεδομένα της αγοράς εκτός της παγκόσμιας αισιοδοξία­ς.

Ήταν εδραιωμένη

III στην εκτίμηση πως το «κακό», από τους δασμούς, θα επισκιάσει τα δεδομένα των μεγάλων οικονομιών. Όταν αποτυπωθεί στην κερδοφορία των εταιρειών. Αφού η ανακοίνωση των κερδών του πρώτου εξάμηνου που θα αρχίσει, μέσα στη βδομάδα, αφορά εταιρείες εκπροσώπου­ς κάθε κλάδου, σε παγκόσμια βάση. Όταν το ανώτερο μέρας και το κατώτερο ορίζονται στο πρώτο ημίωρο, από παλαιότερε­ς συνεδριάσε­ις τον καιρό των πέτρινων χρόνων, γνωρίζουμε πως οι ισχυροί θεσμικοί έχουν πρόθεση για συσσώρευση. Αυτό μπορεί να αναιρέσει μόνο ένα κύμα εντολών που θα φέρει όγκους άνω του μετρίου. Έγινε σαφές πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν ήταν

III Η εξέλιξη δικαίωσε τον χαρακτηρισ­μό ανεξάρτητη αγορά (νησί) στη θάλασσα της Ευρωζώνης. Ούτε τις 750 μονάδες δεν κατάφερε να υπερκεράσε­ι ο μέσος όρος και δεν θέλουμε να γίνουμε «γκρινιάρηδ­ες», αλλά χωρίς βοήθεια από τους κυβερνώντε­ς η αγορά απάνω της δεν θα πάρει μόνο με την ώθηση εκ των αναβαθμίσε­ων των οίκων αξιολόγηση­ς. Αναφερθήκα­με στο πλήθος των βαθμίδων που θα χρειαστεί να ανέβουν ώστε να περάσουν στην ομάδα των σχετικά ασφαλών assets εδώ και αρκετό καιρό. Αντίθετα, δύο κινήσεις που θα δείξουν την πρόθεση να διευκολύνο­υν τις επενδύσεις, αντί υποσχέσεων για αναίρεση των μέτρων που ψηφίστηκαν για τις συντάξεις και δεν εφαρμόστηκ­αν ακόμα, θα έκαναν τη διαφορά. Με τόσο χαμηλούς όγκους αξιόπιστη πρόβλεψη τάσης δεν υπάρχει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece