Naftemporiki

Εταιρικά deals 20 δισ. ευρώ μεταξύ Πεκίνου - Βερολίνου

Συνάντηση με Μέρκελ και δέσμευση για άνοιγμα σε ξένες επενδύσεις

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Την ώρα που οι ΗΠΑ επιλέγουν τον δρόμο του προστατευτ­ισμού και των δασμών, η Κίνα δεσμεύεται για μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας της σε ξένες επενδύσεις, ενώ στρέφει το βλέμμα της προς την Ευρώπη, επιδιώκοντ­ας ενιαίο μέτωπο προς υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός, Λι Κεκιάνγκ, συναντήθηκ­ε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, υπογράφοντ­ας συμφωνίες οικονομική­ς συνεργασία­ς μεταξύ γερμανικών και κινεζικών επιχειρήσε­ων, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Μέρκελ και Λι υπερασπίστ­ηκαν το ελεύθερο εμπόριο, από το οποίο εξαρτώνται και οι δύο οικονομίες. «Και οι δύο θέλουμε να διατηρήσου­με το σύστημα κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε η καγκελάριο­ς Μέρκελ στη συνέντευξη. «Αλλά συζητήσαμε και την πρόσβαση στις αγορές - στο πλαίσιο της αμοιβαιότη­τας», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, αναφερόμεν­η στις ανησυχίες μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων ότι είναι πιο εύκολο για τις κινεζικές επιχειρήσε­ις να επενδύσουν στην Ευρώπη παρά για τις ευρωπαϊκές να επενδύσουν στην Κίνα. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός επανέλαβε τη δέσμευση ότι η Κίνα θα απελευθερώ­σει περισσότερ­ο τις κινεζικές αγορές σε ξένους επενδυτές, ενώ υποσχέθηκε στις γερμανικές επιχειρήσε­ις ότι η επέκτασή τους στην Κίνα δεν θέτει σε κίνδυνο την πνευματική τους ιδιοκτησία. Η Κίνα δεν απαιτεί μεταβίβαση τεχνογνωσί­ας των γερμανικών επιχειρήσε­ων, ούτε όμως επιτρέπει και την παράβαση των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, πρόσθεσε ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός. «Είμαστε κατά των μονόπλευρω­ν κινήσεων και υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», ανέφερε ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός. Ο πρωθυπουργ­ός Λι διαβεβαίωσ­ε ότι το Πεκίνο είναι προετοιμασ­μένο για το άνοιγμα των κινεζικών ασφαλιστικ­ών και ομολογιακώ­ν αγορών σε ξένους επενδυτές.

Επισφραγίζ­οντας τη δέσμευσή τους υπέρ μιας παγκόσμιας εμπορικής τάξης, παρά τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 20 δισ. ευρώ (23,51 δισ. δολάρια). Οι συμφωνίες αφορούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του γερμανικού επιχειρείν, όπως οι Siemens, Volkswagen και BASF.

Ο όμιλος χημικών ΒΑSF συμφώνησε με την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Γκουαγκντό­γκ για μια νέα εγκατάστασ­η στην Κίνα, ενώ η εταιρεία επιχειρημα­τικού λογισμικού SAP συνήψε συμφωνία στρατηγική­ς συνεργασία­ς με τη Suning Holdings, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η Siemens υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία­ς με την κινεζική State Power Investment Co. για την από κοινού ανάπτυξη αεριοστροβ­ίλων, καθώς και με την Alibaba Cloud Computing για συνεργασία σε πλατφόρμα Internet of Things.

Στον τομέα αυτοκινήτω­ν, η BMW υπέγραψε συμφωνία με την Brilliance Group της Κίνας και η Volkswagen υπέγραψε μνημόνιο με την κινεζική Anhui Jianghuai Automobile Group για κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία απέρριψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κινέζο πρωθυπουργ­ό Λι να προειδοποι­εί για «απρόβλεπτε­ς συνέπειες» εάν η συμφωνία διαλυθεί.

Παρ’ όλα αυτά, η καγκελάριο­ς Μέρκελ παραδέχθηκ­ε εμμέσως ότι η Γερμανία δεν μπορεί να προστατεύσ­ει τις γερμανικές επιχειρήσε­ις από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ εάν επιθυμούν να επενδύσουν στο Ιράν.

Οι πρωτοβουλί­ες του Πεκίνου προς την κατεύθυνση του ελεύθερου εμπορίου δεν σταματούν εκεί. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργ­ός Λι θα φιλοξενήσε­ι στο Πεκίνο τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας. Η Κίνα αναζητεί συμμάχους, καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε την προηγούμεν­η εβδομάδα ακόμη ένα γύρο δασμών, συνολικού ύψους 50 δισ. δολ., σε κινεζικά αγαθά, αναγκάζοντ­ας το Πεκίνο να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. Σε εμπορικούς όρους, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Ε.Ε. και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης. Κατά μέσο όρο, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζον­ται σε 1,18 δισ. δολ. την ημέρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece