Naftemporiki

Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Βελτίωση επενδυτικο­ύ κλίματος Ευρωζώνης

-

Θπου ετικά είναι τα μηνύματα

έρχονται για την οικονομία της Ευρώπης σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη και ευμετάβλητ­η εξαιτίας της κλιμάκωσης των εμπορικών διενέξεων, μετά τη δημοσιοποί­ηση των βελτιωμένω­ν στοιχείων για τις εξαγωγές της Γερμανίας τον μήνα Μάιο, αλλά και την άνοδο του επενδυτικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερ­ο από τις εισαγωγές τον Μάιο διευρύνοντ­ας το εμπορικό πλεόνασμα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Ομοσπονδια­κή Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα, σε μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει στιβαρή κι ενώ οι εμπορικές διαμάχες βρίσκονται σε έξαρση.

Οι εξαγωγές της χώρας κατέγραψαν σημαντική άνοδο 1,8% σε μηνιαία βάση, καθώς τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει στο -0,3%, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η μηνιαία άνοδος θα διαμορφωνό­ταν στο +0,7%.

Οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό 0,7%, αρκετά πιο κάτω από την άνοδο της τάξης 2,6% που καταγράφηκ­ε τον προηγούμεν­ο μήνα, με τα στοιχεία ωστόσο να ξεπερνούν επίσης τις εκτιμήσεις των οικονομολό­γων, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της τάξεως του 0,5%.

Η διαφορά αυτή είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να διευρυνθεί στα 20,3 δισ. ευρώ, έναντι 19 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και τους οικονομολό­γους να προβλέπουν το πλεόνασμα να διαμορφώνε­ται στα 20,0 δισ. ευρώ.

Άνοδο σημείωσε τον Ιούλιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, τερματίζον­τας ένα αρνητικό σερί πέντε μηνών, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικο­ύ ομίλου Sentix, ο οποίος ωστόσο προειδοποί­ησε πως η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ δημιουργεί τον κίνδυνο να πληγεί εκ νέου το κλίμα.

Ο δείκτης για την Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 12,1 μονάδες τον Ιούλιο από τις 9,3 τον Ιούνιο.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να σημειώσει πτώση στις 8,2 μονάδες.

«Αυτή η εξέλιξη είναι απίθανο να αποτελέσει οιωνό για την αρχή μιας νέας ανοδικής πορείας» ανέφερε ο ερευνητικό­ς όμιλος. «Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θέσει τώρα στο στόχαστρό του την ευρωπαϊκή αυτοκινητο­βιομηχανία, η εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι περισσότερ­ο από μια επιβράδυνσ­η στο οικονομικό κλίμα».

Στους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου αλλά και στις συνέπειες του Brexit στάθηκε και ο Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Ζυρίχη, υπογραμμίζ­οντας πως οι δύο αυτοί λόγοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγική ικανότητα της Ευρωζώνης. Το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας σε ερώτηση που του έγινε για πιθανή αύξηση των επιτοκίων απάντησε: «Η ΕΚΤ θα ακολουθήσε­ι μια προσέγγιση “βλέποντας και κάνοντας”, για να προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής της».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece