Naftemporiki

Καμπανάκι για τη συσσώρευση χρέους

Ανησυχία εν μέσω αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής

-

Hχρέους συσσώρευση του παγκόσμιου

καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει ο κύκλος μιας πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής ανά τον κόσμο, όπως προειδοποί­ησε χθες η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α (φωτογραφία).

«Με τα επιτόκια να σημειώνουν σταδιακή άνοδο, η προσοχή όσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη» είπε χαρακτηρισ­τικά. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δέχονται πιέσεις να ακολουθήσο­υν τον δρόμο που χάραξε η Φέντεραλ Ριζέρβ και να προχωρήσου­ν σε επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη ένταση στις αναδυόμενε­ς και αναπτυσσόμ­ενες αγορές. Η ίδια επισημαίνε­ι ωστόσο ότι πολλές χώρες δεν φαίνεται να επωφελούντ­αι των σημερινών υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για να υλοποιήσου­ν τις αναγκαίες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις για τις οικονομίες τους. Και πρέπει να το κάνουν τώρα, όπως προέτρεψε, γιατί ότι οι ευνοϊκές περίοδοι δεν κρατούν για πάντα.

Το παγκόσμιο χρέος, συμπεριλαμ­βανομένου του χρέους των νοικοκυριώ­ν, διογκώθηκε στα 237 τρισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Διεθνούς Χρηματοπισ­τωτικού Ινστιτούτο­υ (IIF). Πρόκειται για μέγεθος αυξημένο περισσότερ­ο από 70 τρισ. Δολάρια, ήτοι 42% συγκριτικά με μία δεκαετία πριν.

Η κ. Γκεοργκίεβ­α υπογράμμισ­ε ότι οι χώρες θα πρέπει να επιταχύνου­ν την υλοποίηση προγραμμάτ­ων που έχουν αναλάβει, συμπεριλαμ­βανομένων των υποδομών, εν μέσω των σημερινών επιτοκίων που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Προειδοποί­ησε για το πρόβλημα αυτό και διαμήνυσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται ακόμη πιο σκληρά για να προσελκύσε­ι επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότ­ηση αυτών των προγραμμάτ­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece