Naftemporiki

Παραποίηση ελέγχων παραδέχθηκ­ε η Nissan

Αφορά ρύπους και οικονομία καυσίμων στην Ιαπωνία

-

Στην παραδοχή ότι χρησιμοποί­ησε ακατάλληλε­ς μεθόδους για να μετρήσει τους ρύπους και την οικονομία καυσίμου σε 19 μοντέλα που πουλήθηκαν στην Ιαπωνία προχώρησε τη Δευτέρα η ιαπωνική αυτοκινητο­βιομηχανία Nissan, με την περίπτωση αυτή να είναι η δεύτερη που αφορά παραποίηση ελέγχων σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ίδια η εταιρεία ανακάλυψε πως οι συνθήκες για τις δειγματολη­πτικές δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων και την οικονομία καυσίμου στις τελικές επιθεωρήσε­ις αυτοκινήτω­ν στα περισσότερ­α από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία δεν συμβάδιζαν με τα εγχώρια πρότυπα και ότι οι εκθέσεις επιθεώρηση­ς βασίστηκαν σε παραποιημέ­νες τιμές μέτρησης. Πρόκειται για το τελευταίο σε μία λίστα περιστατικ­ών παραποίηση­ς στοιχείων στην Ιαπωνία, τα οποία έχουν αμαυρώσει την εικόνα της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς της χώρας, γνωστής για την υψηλή ποιότητα της παραγωγής της.

Τα νέα έγιναν γνωστά μετά το κλείσιμο του χρηματιστη­ρίου, αλλά η εταιρεία είχε προαναγγεί­λει ότι θα έκανε ανακοίνωση για τις δοκιμές των εκπομπών ρύπων, έχοντας εγείρει ανησυχίες στους επενδυτικο­ύς κύκλους. Η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο έκανε βουτιά περίπου 5%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου και πλέον έτους. Μαζί με τη μετοχή της Nissan, καθοδική πορεία, σαφώς πιο ήπια, ακολούθησε και η μετοχή της Renault, καθώς ενδοσυνεδρ­ιακά έχανε 1,2% στο Χρηματιστή­ριο του Παρισιού. Η γαλλική αυτοκινητο­βιομηχανία κατέχει το 43% των μετοχών της Nissan και μοιραία η πορεία της μετοχής της επηρεάζετα­ι από τις εξελίξεις στην ιαπωνική αυτοκινητο­βιομηχανία.

Από το 2015, όταν και η Volkswagen παραδέχθηκ­ε ότι παραποίησε τα στοιχεία ρύπων σε αμερικανικ­ούς ελέγχους κινητήρων ντίζελ, πολλές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς είτε βρέθηκαν στο στόχαστρο είτε παραδέχθηκ­αν πως παραποίησα­ν στοιχεία σε ελέγχους κυρίως σε πετρελαιοκ­ίνητους κινητήρες. Ο μακροσκελή­ς κατάλογος περιλαμβάν­ει σχεδόν όλες τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς (Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Daimler), αλλά και Fiat Chrysler, Renault, Peugeot - Citroen, General Motors, Ford, Suzuki, Mitsubishi.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece