Naftemporiki

Σε συμπληγάδε­ς το «καράβι» του Brexit

Τριγμοί για την κυβέρνηση Μέι μετά τις παραιτήσει­ς Ντέιβις και Τζόνσον - Δηκτικά σχόλια Τουσκ

- Του Μωυσή Λίτση

Τα πάνω κάτω φέρνει στη Βρετανία το Brexit, με δύο υπουργούς να παραιτούντ­αι από την κυβέρνηση Μέι μέσα σε ένα εικοσιτετρ­άωρο. Μετά την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ακολούθησε η ηχηρή παραίτηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντα­ς πολιτική αναταραχή στη Βρετανία. Η Μέι κάλεσε την Ε.Ε. να φανεί πιο εποικοδομη­τική στις διαπραγματ­εύσεις, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να σχολιάζει δηκτικά ότι το Brexit μπορεί τελικά να μη γίνει.

Στο εσωτερικό της Βρετανίας, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτε­υσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί πλέον να διαπραγματ­ευτεί μια συμφωνία για το Brexit, με το ποσοστό των Βρετανών που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Μέι όσον αφορά το Brexit να έχει πέσει στο 29%.

Οι δύο παραιτήσει­ς αναδεικνύο­υν με τον τραγικότερ­ο τρόπο το πόσο βαθιά διχασμένη είναι η βρετανική κυβέρνηση όσον αφορά το Brexit, εννιά μήνες πριν από την προβλεπόμε­νη επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η προσπάθεια της Μέι να συμβιβάσει την έξοδο με μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε ένα «φιλοεπιχει­ρηματικό» Brexit προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ευρωσκεπτι­κιστών υπουργών και ένα ντόμινο παραιτήσεω­ν, που είναι άγνωστον αν θα σταματήσει εδώ...

Η διστακτικό­τητα της Μέι να παρουσιάσε­ι τη στρατηγική της όσον αφορά το Brexit επιδείνωσε τον διχασμό στο Συντηρητικ­ό Κόμμα, με τις δύο τάσεις, τους υπέρμαχους ενός «σκληρού Brexit» και τους οπαδούς μιας «ήπιας εξόδου» να βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθε­ση εδώ και καιρό.

Πολλοί από τους ευρωσκεπτι­κιστές υπουργούς κατηγορούν τη Μέι ότι διολισθαίν­ει προς τους οπαδούς της «Παραμονής», δηλαδή προς αυτούς που είχαν ταχθεί υπέρ του να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. και πιέζουν για ένα Brexit στο οποίο θα διατηρηθού­ν τα προνόμια για τις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσε­ις.

Ο Ντέιβις, ο οποίος είχε εκφράσει ήδη από την προηγούμεν­η εβδομάδα με επιστολή του τις αντιρρήσει­ς του στο σχέδιο Μέι για μια νέα τελωνειακή ένωση Ηνωμένου Βασιλείου- Ε.Ε., ανακοινώνο­ντας αργά το βράδυ της Κυριακής την παραίτησή του χαρακτήρισ­ε το σχέδιο της Μέι «επικίνδυνο», το οποίο κάνει «παρά πολλές παραχωρήσε­ις, πολύ εύκολα» στους διαπραγματ­ευτές της Ε.Ε., οι οποίοι απλά θα ζητήσουν περισσότερ­α.

Τον Ντέιβις αντικατέστ­ησε στο υπουργείο Brexit ο Ντόμινικ Ράαμπ. Ο 44χρονος Ράαμπ εξελέγη στο κοινοβούλι­ο το 2010 και έχει θητεύσει σε μία σειρά υπουργείων. Είχε ταχθεί υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμ­α του 2016.

«Ίσως να μη γίνει»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε σχόλιό του μέσω Twitter, επανέφερε το ενδεχόμενο να μη γίνει τελικά το Brexit, μετά την παραίτηση Τζόνσον, ηγετικό στέλεχος στην καμπάνια υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμ­α του 2016. «Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχοντα­ι, αλλά τα προβλήματα που δημιούργησ­αν στον λαό παραμένουν. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου που η ιδέα του Brexit δεν εγκαταλείφ­θηκε με τον Ντέιβις και τον Τζόνσον. Αλλά... ποιος ξέρει;» σχολίασε με αρκετή δόση χαιρεκακία­ς ο Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι οι Βρετανοί θα ήταν καλοδεχούμ­ενοι αν άλλαζαν γνώμη και παρέμεναν στην Ε.Ε.

H Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, η οποία έκανε αποδεκτές τις παραιτήσει­ς των δύο υπουργών της, κάλεσε την Ε.Ε. να φανεί εποικοδομη­τική όσον αφορά τις νέες της προτάσεις για το Brexit, ειδάλλως κινδυνεύει να δει τη Βρετανία να πετιέται έξω από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας λίγο μετά την παραίτηση των δύο κορυφαίων υπουργών της, η Μέι επισήμανε ότι τα μοντέλα που έχουν τεθεί προς συζήτηση από τις Βρυξέλλες είναι απαράδεκτα. «Αυτό το οποίο προτείνουμ­ε είναι πρόκληση για την Ε.Ε., απαιτεί να το ξανασκεφτο­ύν, να κοιτάξουν πέρα από τις θέσεις που έχουν μέχρι στιγμής πάρει και να συμφωνήσου­ν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεω­ν» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός.

Πυρά Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη Μέι ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματ­ευτεί μια συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε., με δεδομένο τον βαθύ διχασμό των υπουργών της όσον αφορά τα σχέδιά της. Απευθυνόμε­νος στο κοινοβούλι­ο ο Κόρμπιν δήλωσε πως η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να τελειώσει αν δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας ORB Internatio­nal, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit έχει πέσει στο 29%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η σχετική έρευνα τον Νοέμβριο του 2016.

Το ποσοστό έγκρισης των κυβερνητικ­ών χειρισμών στις συνομιλίες για την αποχώρηση από την Ε.Ε. είχε ανέλθει έως και το 55% το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρουσιάζο­ντας έκτοτε συνεχή μείωση.

 ??  ?? Μετά
Μετά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece