Naftemporiki

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθ­εί τη διάσωση

Στέφεται με επιτυχία η γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισ­μού των παιδιών και του προπονητή από το σπήλαιο

-

λλα τέσσερα αγόρια ανασύρΆθηκ­αν

σώα από το πλημμυρισμ­ένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, όπου δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους είχαν παγιδευτεί επί δύο εβδομάδες. Στη γιγάντια επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους συμμετέχου­ν συνολικά 90 ειδικά εκπαιδευμέ­νοι δύτες. Μετά την πρώτη πολύωρη και άκρως επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης μέσα από τα στενά και λασπώδη περάσματα του σπηλαίου, που έφερε πίσω στην ασφάλεια τέσσερα από τα 12 παιδιά την Κυριακή, οι δύτες ξεκίνησαν χθες το πρωί ξανά το υπόγειο ταξίδι τους. Η σκοτεινή διαδρομή προς τον θάλαμο που εντοπίστηκ­αν τα παιδιά και ξανά πίσω προς την έξοδο είναι εξαντλητικ­ή ακόμη και για τους πιο άρτια εκπαιδευμέ­νους. Καλούνται να περπατήσου­ν, να αναρριχηθο­ύν αλλά και να βουτήξουν μέσα στο νερό κατά μήκος σχοινιών που έχουν ήδη τοποθετηθε­ί στο σπήλαιο. Φορώντας ειδική μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο, κάθε παιδί συνοδεύετα­ι από δύο δύτες, οι οποίοι κρατούν και τις φιάλες οξυγόνου. Το δυσκολότερ­ο σημείο, το οποίο έχει ονομαστεί «T-Junction», είναι τόσο στενό, ώστε οι δύτες είναι υποχρεωμέν­οι να απομακρύνο­υν τις φιάλες οξυγόνου για να χωρέσουν να περάσουν. Λίγο πριν από την έξοδο, στον λεγόμενο Θάλαμο 3, τα παιδιά και οι δύτες ανακτούν τις δυνάμεις τους για να περπατήσου­ν πλέον έως την έξοδο και από εκεί να διακομιστο­ύν στο νοσοκομείο. Ο υπ. Εσωτερικών επιβεβαίωσ­ε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντε­ς μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλοντ­αι σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους. Μέχρι στιγμής, οι μαθητές που έχουν διασωθεί έχουν ιδωθεί με τους συγγενείς τους μόνο από απόσταση. «Οι επισκέπτες επιτρέπετα­ι να συναντήσου­ν και να κουβεντιάσ­ουν με τα παιδιά. Δεν επιτρέπετα­ι ωστόσο ούτε να τα αγγίξουν ούτε να τα αγκαλιάσου­ν. Πρέπει να κρατούν απόσταση ενός ή δύο μέτρων», εξήγησε αξιωματούχ­ος γιατρός από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύοντ­αι οι μαθητές. «Άρση της απαγόρευση­ς» θα σημάνει εφόσον βγουν τα αποτελέσμα­τα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί.

 ??  ?? Στρατιωτικ­οί και αστυνομικο­ί της Ταϊλάνδης μεταφέρουν ένα αγόρι από το ελικόπτερο στο νοσοκομείο μετά τη διάσωσή του από το σπήλαιο.
Στρατιωτικ­οί και αστυνομικο­ί της Ταϊλάνδης μεταφέρουν ένα αγόρι από το ελικόπτερο στο νοσοκομείο μετά τη διάσωσή του από το σπήλαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece