Naftemporiki

Δύο καυτά θέματα για τον πρωθυπουργ­ό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Άτυπες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και με Ερντογάν

-

ΤΣκοπίων ο θέμα της πρόσκλησης των

από το ΝΑΤΟ και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών στις τουρκικές φυλακές για τέσσερις μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, θα κυριαρχήσο­υν στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μετά το Λονδίνο, όπου σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχε­ι στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βρεθεί αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνοδευόμε­νος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο αντίστοιχα.

Κυβερνητικ­ές πηγές επέμεναν ότι δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, όπως επιμένει μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα αλλά και γράφεται σε επίπεδο πληροφοριώ­ν στον διεθνή Τύπο.

Σημειώνουν ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, κατά την ενημέρωση που έκανε την προηγούμεν­η εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο, διευκρίνισ­ε ότι πρώτα θα ολοκληρωθο­ύν όλες οι διαδικασίε­ς από την πλευρά της πΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και κατόπιν το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την επίσημη πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Το ίδιο ακριβώς μετέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ και στον Έλληνα πρωθυπουργ­ό κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, έπειτα από την οποία η κυβέρνηση είχε υποστηρίξε­ι ότι διασφαλίζο­νται πλήρως οι ελληνικές θέσεις. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι επιβεβαιωμ­ένη και η συμμετοχή του Σκοπιανού πρωθυπουργ­ού Ζόραν Ζάεφ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συνέχισης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπο­λη. Πληροφορίε­ς, που ούτε επιβεβαιών­ει ούτε διαψεύδει η κυβέρνηση, αναφέρουν ότι ετοιμάζετα­ι αυστηρό διάβημα της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπε­ργκ το θέμα, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανάμεσα σε δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός είχε ζητήσει από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένο­υ να βρεθεί λύση, ενώ ανάμεσα στους δύο άνδρες είχε γίνει συζήτηση -κατόπιν πρωτοβουλί­ας του κ. Τσίπρακαι για την τουρκική παραβατικό­τητα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πραγματοπο­ιήσει άτυπες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Ανάμεσα σε αυτές αναμένεται με ενδιαφέρον το τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου εκ των πραγμάτων αναμένεται να κυριαρχήσε­ι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών, το οποίο είχε συζητηθεί και κατά το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργ­ού προς τον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο των συγχαρητηρ­ίων για την επανεκλογή του.

Αντιπαράθε­ση

Στην Αθήνα πάντως ούτε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών στις τουρκικές φυλακές ξέφυγε από την αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - αντιπολίτε­υσης, καθώς με αφορμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάνν­η στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτε­υσης, ζητώντας να ενημερωθεί αν η κ. Μπακογιάνν­η πηγαίνει στην ορκωμοσία του Ρ.Τ. Ερντογάν ιδιωτικά ή ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., και αν ισχύει το δεύτερο, αν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Η κυβερνητικ­ή ανακοίνωση βρίθει αιχμών και έντονης κριτικής εναντίον της Ν.Δ., αναφέροντα­ς επί λέξει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους 2 Έλληνες αξιωματικο­ύς που κρατούνται άδικα στην Τουρκία χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, η συνοχή και η αποφασιστι­κότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι δεδομένες. Οι προσωπικές κινήσεις αβρότητας και δημοσίων σχέσεων δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, δεν βοηθά η υποκριτική στάση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί για υποχωρητικ­ότητα την ελληνική κυβέρνηση, δικαιολογώ­ντας έτσι την τουρκική προκλητικό­τητα, ενώ θα τιμήσει με την παρουσία της την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου».

Απάντηση σε όσους επέκριναν την απόφασή της να παραστεί στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η Ντόρα Μπακογιάνν­η, ξεκαθαρίζο­ντας ότι απαιτούντα­ι δίαυλοι επικοινωνί­ας με τον Τούρκο πρόεδρο λόγω της συνεχιζόμε­νης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών στην Αδριανούπο­λη.

«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικο­ί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνί­ας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητα­ς και ευθύνης» ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάνν­η με ανάρτησή της στο Twitter απαντώντας στους επικριτές της. Εξήγησε, μάλιστα, ότι αποφάσισε να παραστεί έπειτα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece