Naftemporiki

Ερντογάν ο... μεγαλοπρεπ­ής

Υποσχέθηκε ισχυρότερη Τουρκία ο νέος υπερπρόεδρ­ος

-

Πορεία προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα ξεκίνησε η Τουρκία, υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μετά την ορκωμοσία του, υποσχόμενο­ς την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε χθες νέος υπερπρόεδρ­ος της Τουρκίας μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα που ενέκριναν οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμ­α του 2017 και την πρόσφατη μεγάλη του εκλογική νίκη. Ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε, ενώπιον 22 προέδρων κρατών και 28 πρωθυπουργ­ών, χωρίς ωστόσο κανένας σημαντικός ηγέτης δυτικής χώρας να παραβρίσκε­ται στην τελετή ορκωμοσίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας επί 15 χρόνια, τόνισε ότι η νέα ισχυρή προεδρική εξουσία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της οικονομική­ς ανάπτυξης, την εξασφάλιση της ασφάλειας μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016 και την προστασία της χώρας από τις συγκρούσει­ς στη Συρία και το Ιράκ.

Αφού επανεξελέγ­η με άνεση στις 24 Ιουνίου, εξασφαλίζο­ντας το 52,6% των ψήφων, ο ηλικίας 64 ετών Ερντογάν ορκίστηκε αρχικά ενώπιον της Εθνοσυνέλε­υσης, όπου δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προασπιστε­ί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με τρόπο «αμερόληπτο».

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό Κοινοβούλι­ο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκα­ν με χειροκροτή­ματα οι βουλευτές του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ ανάμεσα στο AKP και το εθνικιστικ­ό MHP.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητ­ά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσ­ω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατία­ς της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλε­υση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Μετά την ορκωμοσία στην Εθνοσυνέλε­υση ο Ερντογάν μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου έγινε μια δεύτερη τελετή ορκωμοσίας και ανάληψης των νέων προεδρικών καθηκόντων.

Ο Ερντογάν αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να ανακοινώσε­ι τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσε­ι για πρώτη φορά την Παρασκευή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece