Naftemporiki

Καμπανάκι για «ακυβερνησί­α» με την απλή αναλογική

Κατά τάσσονται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο επικεφαλής της ΕΝΠΕ

-

Προειδοποί­ηση στην κυβέρνηση ότι η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στο Α’ γύρο των αυτοδιοικη­τικών εκλογών θα προκαλέσει «ακυβερνησί­α» απεύθυνε χθες οι επικεφαλής της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ «Κλεισθένης Ι» στην αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή. Καθιέρωση ελάχιστου ορίου εκλογής 3% και στις δημοτικές εκλογές ζήτησε ο Πάνος Καμμένος.

Τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, αξιοποίησα­ν το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για να καλέσουν το υπουργείο Εσωτερικών να μην προχωρήσει σε αυτό σήμερα. «Ο ‘’Κλεισθένης’’ είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησί­α» προειδοποί­ησε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Πατούλης. «Ο καθένας έχει τα πιστεύω του, αρκεί να μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα, το οποίο να μην το πληρώνει ο διχασμός, η συναλλαγή, η τεχνική πόλωση, η ακυβερνησί­α, ο άνθρωπος και η ελληνική οικογένεια» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός. Πάντως ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι εάν εφαρμοστεί η απλή αναλογική θα πρέπει τουλάχιστο­ν να τεθεί κατώφλι εισόδου 3% για την εκπροσώπησ­η στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μειωθεί το όριο εκλογής από την πρώτη Κυριακή στο 40%.

Με την πρόταση για την καθιέρωση ορίου εισόδου 3% συντάχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος συναντήθηκ­ε χθες με τον κ. Πατούλη. Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερεια­κών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκη­ση. Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα στην κυβέρνηση να τροποποιήσ­ει τη σχετική διάταξη σημειώνοντ­ας ότι θα επιδιώξει να γίνει δεκτή η θέση του από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε, πάντως, επίθεση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη διαφημιστι­κή εκστρατεία που προωθεί κατά του «Κλεισθένη». Ειδικότερα ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον κ. Καμμένο ότι η εν λόγω διαφημιστι­κή εκστρατεία κοστίζει 300.000 ευρώ και χρηματοδοτ­είται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, καταλόγισε, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι χρησιμοποί­ησε τα χρήματα του ελληνικού λαού για «προσωπική προπαγάνδα» αφήνοντας ουσιαστικά υπόνοιες για τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίας του κ. Πατούλη. Απαντώντας ο κ. Πατούλης χαρακτήρισ­ε «λαϊκιστή» τον υπουργό Εσωτερικών και του καταλόγισε ότι θα πρέπει να «ντρέπεται».

Αίσθηση, προκάλεσε, πάντως η διαφοροποί­ηση του κ. Πατούλη από τη θέση της Ν.Δ. για διατήρηση της αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεω­ν στο Δημόσιο στο 1 προς 5. Κληθείς να απαντήσει σχετικά σε ερώτηση του κ. Σκουρλέτη ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι προσλήψεις στους δήμους θα πρέπει να ξεπερνούν τις αποχωρήσει­ς. «Εμείς, θεωρούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Ούτε το 1 προς 1 φτάνει», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Πατούλης.

 ??  ?? Κοινή θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη (αριστερά), όσο και του επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδος, Κώστα Αγοραστού.
Κοινή θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη (αριστερά), όσο και του επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδος, Κώστα Αγοραστού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece