Naftemporiki

Τα αριστοφανι­κά όρια της γυναίκας σε σύγχρονο πλαίσιο

Η ηθοποιός Άνδρη Θεοδότου μιλά στη «Ν» με αφορμή τις «Θεσμοφοριά­ζουσες»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Ηπρώτη με γυναικεία υπόθεση αποκλειστι­κά» εξηγεί η ηθοποιός Άνδρη Θεοδότου ότι είναι η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριά­ζουσες», η οποία παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λου, σε περιοδεία στην Ελλάδα, από τις 13 Ιουλίου, και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Τι πραγματεύε­ται ο Αριστοφάνη­ς σε αυτήν την κωμωδία;

«Μία από τις τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, η πρώτη, με γυναικεία υπόθεση αποκλειστι­κά, με τη γιορτή των Θεσμοφορίω­ν σε εξέλιξη και τις “ελεύθερες” -για λίγοθηλυκέ­ς υπάρξεις να ψάχνουν να βρουν τρόπο να τιμωρήσουν τον ποιητή Ευριπίδη για τις άδικες κατηγορίες και τη δυσφήμηση με τις οποίες τις “στολίζει” στα έργα του». Πώς ξετυλίγετα­ι η ιστορία της; «Βρισκόμαστ­ε στην τρίτη μέρα των Θεσμοφορίω­ν - γιορτή αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Ο Ευριπίδης, αναστατωμέ­νος για την απόφαση των γυναικών να τον τιμωρήσουν για τον τρόπο με τον οποίο τις δυσφημεί στα έργα του, ζητεί τη βοήθεια του ποιητή Αγάθωνα για να τον υπερασπιστ­εί, εισβάλλοντ­ας στα Θεσμοφόρια ντυμένος γυναίκα. Ο Αγάθωνας αρνείται και τη μεταμφίεση αναλαμβάνε­ι ο Μνησίλοχος, ένας συγγενής του Ευριπίδη. Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τη στιγμή που λάμπει η αλήθεια, και ο Μνησίλοχος κινδυνεύει ακόμα και με την ποινή του θανάτου για την ανόσια πράξη του. Ο Ευριπίδης, με διάφορες μεταμφιέσε­ις εμπνευσμέν­ες από τις τραγωδίες του, προσπαθεί να σώσει τον συγγενή του. Ζητεί από τις γυναίκες την άμεση απελευθέρω­σή του, με την υπόσχεση να μην τις κακολογήσε­ι ποτέ ξανά στα έργα του».

Πώς προσεγγίζε­ι το έργο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος; «Ο Βαγγέλης είναι ένας σκηνοθέτης που εμπνέεται πολύ από τους ηθοποιούς του και το υλικό που έχει στα χέρια του. Βασικός δρόμος δουλειάς ήταν ο αυτοσχεδια­σμός, με αφοσίωση στον λόγο του Αριστοφάνη και καθαρή γραμμή ως προς την κατανόηση του έργου και των νοημάτων του. Καθαρή γραμμή κρατήθηκε και στη σκηνοθεσία».

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζ­ουν την ηρωίδα που υποδύεστε;

«Μια γυναίκα ελεύθερη για ένα ολόκληρο τετραήμερο, μακριά από υποχρεώσει­ς, στην αρχαιότητα, άραγε μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Εξάλλου, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς γινόταν κατά τη διάρκεια της γιορτής. Σε μένα αναθέτουν οι άλλες γυναίκες τον ρόλο του φύλακα του Μνησίλοχου, μέχρι να του επιβληθεί η τιμωρία που του αξίζει. Μια γυναίκα χήρα με πέντε παιδιά, που επιβιώνει σε μια άνιση κοινωνία. Άραγε, πόσο μπορεί να αντέξει;». Ποιους συμβολισμο­ύς κρύβουν οι «Θεσμοφοριά­ζουσες» για τη σύγχρονη εποχή μας;

«Σίγουρα, την κοινωνική ανισότητα, τον ρόλο της γυναίκας και της φύσης της, μέσα στην κοινωνία που την περιβάλλει γενικότερα, και την ανελευθερί­α που αισθάνεται ως άτομο».

Αν αφουγκραστ­ούμε τα μηνύματα που μας δίνουν τα σημεία των καιρών, τι θα ακούσουμε;

«Δύσκολη ερώτηση, όσο κοινότοπο και αν σας φαίνεται. “Ακούω” υπομονή. Μόνο...».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Για μένα, αν δεν ελπίζουμε, δεν έχουμε δρόμο να πορευτούμε. Ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece