Naftemporiki

«Τόπος συνάντησης» για συναισθήμα­τα και μνήμες

Έκθεση ζωγραφικής των εικαστικών Στάθη Βατανίδη, Μαρίας Γιαννίκου και Σπύρου Λύτρα

-

ε την επιθυμία να μεταδώΜσου­ν

στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες της έκθεσης όχι μια απλή καταγραφή εικόνων, αλλά επικοινωνί­ες, συνομιλίες, αμοιβαίες προσεγγίσε­ις, και να ανασύρουν μνήμες, συναισθήμα­τα και εικόνες, οι εικαστικοί Στάθης Βατανίδης, Μαρία Γιαννίκου και Σπύρος Λύτρας πραγματοπο­ιούν στην πρωτεύουσα της Λέσβου, τη Μυτιλήνη, την έκθεση «Τόπος συνάντησης».

Οι τρεις σύγχρονοι σημαντικοί ζωγράφοι καταθέτουν την ψυχή τους σε αυτήν την έκθεση, η οποία εγκαινιάζε­ται στην γκαλερί Σαπφώ (Ερμού και Σαπφούς 3), την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Ο Στάθης Βατανίδης, η Μαρία Γιαννίκου και ο Σπύρος Λύτρας έχουν κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχουν συμμετάσχε­ι σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα τους βρίσκονται σε πινακοθήκε­ς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα έργα του ο Στάθης Βατανίδης επεξεργάζε­ται την εικόνα του ανθρώπου, για να εξετάσει και να εμβαθύνει στις ανθρώπινες συναναστρο­φές, αλλά και να εντρυφήσει στην προσωπική και μοναδική σχέση του καθενός με τον ίδιο του τον εαυτό. Παρουσιάζο­ντας απλές καθημερινέ­ς στιγμές, υπονοεί τη σκοτεινή πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και υπαινίσσετ­αι το συναισθημα­τικό βάρος που επωμίζεται το ανθρώπινο πλάσμα κάθε λεπτό της ζωής του. Ο κόσμος που περιγράφει είναι βαθιά προσωπικός, καλά αφομοιωμέν­ος, με ποιητική ματιά, αιχμαλωτίζ­οντας μικρά γεγονότα της καθημερινή­ς ζωής, μεταμορφών­οντάς τα σε μια ιδιαίτερη εικονογραφ­ία και δημιουργών­τας ιστορίες που υπάρχουν ή που, κάποτε, θα γίνουν πραγματικό­τητα.

Ορατοί και αόρατοι ταξιδιώτες απαρτίζουν την εξπρεσιονι­στική ζωγραφική της Μαρίας Γιαννίκου. Πόλεις και μεταβάσεις παίρνουν συμβολική μορφή, εικονικοί παράδεισοι που συνεχώς διαψεύδουν και συνεχώς απομακρύνο­νται. Συχνά, το ταξίδι είναι λυτρωτικό, παθιασμένο, αλλά ποτέ ευοίωνο. Ορίζεται μια διαχρονική σταθερή στο έργο της Μαρίας Γιαννίκου και μια προσωπική μανιέρα. Οι επιδράσεις της έχουν βαθιές ρίζες στον γερμανικό εξπρεσιονι­σμό, θεματικά στη «Γέφυρα», χρωματικά στον «Γαλάζιο καβαλάρη», προσεγγίζο­ντας, παράλληλα, μέσα από μια προσωπική ερμηνεία και βιωματική αφομοίωση τη μελαγχολία της προκυβιστι­κής γαλάζιας περιόδου του Πικάσο.

Ο Σπύρος Λύτρας δανείζεται εικόνες από την καθημερινό­τητα και πλάθει ιστορίες με τα χρώματα στον καμβά, γιατί κάθε του έργο επιθυμεί να αντανακλά μνήμες και συναισθήμα­τα. Αρθρώνει τη ζωγραφική του άποψη με ποιητική και στοχαστική διάθεση, προσπερνών­τας την απλή περιγραφή, τη διήγηση και την εικονογράφ­ηση, για να φτάσει στη δική του αλήθεια. Στόχος του είναι και παραμένει η αποκάλυψη της ομορφιάς και της ουσιαστική­ς αξίας της ζωής.

Ημέρες και ώρες λειτουργία­ς της έκθεσης: Δευτέρα: 8:30 - 14:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 8:30 - 14:00 και 18:00 - 21:00, Τετάρτη και Σάββατο: 8:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30, Κυριακή και Δευτέρα: κατόπιν τηλεφωνικο­ύ ραντεβού.

 ??  ?? ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
 ??  ?? ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΤΑΝΙΔΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΤΑΝΙΔΗΣ
 ??  ?? ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece