Naftemporiki

Από το σχέδιο Μανχάταν στο σχέδιο Ευρώπη

-

«Υπάρχει πολύς χώρος για όσους δουλεύουν σκληρά, αλλά για ορισμένα “άλματα” χρειαζόμασ­τε τα εξωπραγματ­ικά μυαλά με τις ανεπανάληπ­τες εμπνεύσεις που θα δώσουν έξτρα ώθηση...

Όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένας στρατηγός θέλησε να μάθει την πρόοδο του σχεδίου Μανχάταν (το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας), έλαβε την απάντηση πως όλοι περίμεναν τον Φάινμαν να κάνει κάποιους υπολογισμο­ύς. Ο ίδιος στρατηγός αναρωτήθηκ­ε γιατί δεν ανέθεσαν σε εκατό επιστήμονε­ς να κάνουν τον κρίσιμο έλεγχο, ώστε να επιταχυνθε­ί η διαδικασία και προς έκπληξή του πληροφορήθ­ηκε ότι “μόνο ο Φάινμαν μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά”».

Αυτά ισχύουν για την επιστήμη, όπως λέει στην «www.lifo.gr» o νομπελίστα­ς αστροφυσικ­ός Τζορτζ Σμουτ, με την ευκαιρία της χθεσινής ομιλίας του στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Αυτά ισχύουν στη Φυσική. Στην πολιτική, όσο κι αν ο ένας ή η μία κάνουν υπερβάσεις, βλέποντας υπό νέο πρίσμα την πραγματικό­τητα, χρειάζοντα­ι πολλοί, που να κάνουν προσεκτικά τη δουλειά.

Τι γίνεται, όμως, όταν κι αυτός ο ένας ή η μία, που μπορεί να μην είναι πολιτική ιδιοφυΐα, αλλά μία ψύχραιμη και ορθολογική κυρία, αποδυναμών­εται και αφήνεται; Νέος αστέρας προβάλλει για το «σχέδιο Ευρώπη».

Οι περισσότερ­οι σκέφτονται τον Γάλλο, αλλά αν αναζητούν «τον επόμενο ηγέτη της Ευρώπης πρέπει να κοιτάξουν στην Αυστρία», υποστηρίζε­ι ο Λεονίντ Μπερσίντσκ­ι, πολιτικός αναλυτής του Bloomberg. Ο Αυστριακός καγκελάριο­ς γίνεται σημείο αναφοράς στο μεταναστευ­τικό -που αλλάζει το ευρωπαϊκό σκηνικό- τόσο για τους κύριους πρωταγωνισ­τές, όσο και για την Ιταλία και τις χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ.

Η Αυστρία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμ­ενη προεδρία, ομνύει στην προστασία. Μα είναι η αναφορά σε έναν «άξονα προθύμων», που θα διατρέχει τη Ρώμη, τη Βιέννη και το Βερολίνο, που δημιουργεί ανησυχία. Η λέξη «άξονας» ξυπνά μαύρες μνήμες και φυλακίζει ύλη και ενέργεια σε μαύρες τρύπες. Εκτός αν ο κόσμος δεν είναι όπως φαίνεται. Και τα μυστήρια της πολιτικής συναγωνίζο­νται αυτά της Φυσικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece