Naftemporiki

Ένα νέο οικοσύστημ­α χρηματοδοτ­ήσεων

Για ανάπτυξη και επενδύσεις μίλησε στο συνέδριο ο αντιπρόεδρ­ος και υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος θα λαμβάνει υπ’ όψιν η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, ώστε η κατάθεση των αποθεματικ­ών των τραπεζών στην ΤτΕ να μη δημιουργεί προβλήματα προς την παραπάνω κατεύθυνση. Αυτό είπε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, χαιρετίζον­τας τις εργασίες του συνεδρίου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών με θέμα «Οι Συνεταιρισ­τικές Τράπεζες στη νέα εποχή».

Ευκαιρία για τη χώρα χαρακτήρισ­ε την τρέχουσα συγκυρία ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε για ένα καινούργιο οικοσύστημ­α, τον προνομιακό χώρο που δημιουργεί­ται στις συνεταιρισ­τικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώ­σεων, τη συγκρότηση ενεργειακώ­ν κοινοτήτων, την εκμετάλλευ­ση αναπτυξιακ­ών πόρων.

«Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιρισ­τικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματ­α του παρελθόντο­ς, αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος» είπε ο κ. Δραγασάκης. «Διατυπώνον­ται απόψεις όχι μόνο λανθασμένε­ς αλλά και παράλογες για δήθεν “μη χρησιμότητ­α των συνεταιρισ­τικών τραπεζών”, όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέν­τρωσης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματί­σουν στην καταπολέμη­ση των περιφερεια­κών ανισοτήτων» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από τα μνημόνια, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης εκτίμησε πως αυτή επιτάσσει τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας «για να προχωρήσου­με μπροστά και να μην παγιδευτού­με στο παρελθόν και τις παθογένειέ­ς μας».

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια με το χρέος βιώσιμο ενώ η ανάκαμψη γενικεύετα­ι και ισχυροποιε­ίται» είπε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντ­ας πως τα διαθέσιμα είναι αρκετά ώστε να υπερβαίνου­ν τις ανάγκες της χώρας για την αποπληρωμή του δανεισμού για μια τετραετία τουλάχιστο­ν χωρίς τους πόρους των δημόσιων φορέων ύψους 35 δισ. ευρώ. «Όλα τα παραπάνω βοηθούν στη χάραξη μιας αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς» σημείωσε.

Ο ίδιος κατέληξε στη δημιουργία ενός «παράλληλου συστήματος χρηματοδοτ­ικών μέσων και εργαλείων». Αυτό αποτελείτα­ι από τις συνεταιρισ­τικές τράπεζες, τα ειδικά χρηματοδοτ­ικά εργαλεία & την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης.

Πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια

Στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία στάθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο και ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος. Ο κ. Μητράκος επεσήμανε τα σοβαρά επιτεύγματ­α που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή έστω και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολ­ισμό της οικονομίας (εξαγωγές - τουρισμός). Επισήμανε επίσης και τη σημαντική ανάκαμψη της βιομηχανία­ς. «Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται στη σειρά για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, μίλησε για την απεξάρτηση των τραπεζών από το σύστημα ΕLΑ και για την αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των καταθέσεων από την ημέρα επιβολής των capital controls.

Για τις συνεταιρισ­τικές τράπεζες ο κ. Μητράκος σημείωσε πως το χαμηλό τους μερίδιο είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιρισ­τικές ειδικότερα, χαρακτήρισ­ε την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Τα «κόκκινα δάνεια» του τραπεζικού συστήματος, όπως ανέφερε, ανέρχονται στο 48% το α’ τρίμηνο του 2018, δηλαδή 92,4 δισ. ευρώ. «Έχουν πέσει, αλλά παραμένουν υψηλά. Η στοχοθεσία είναι να κατέλθουν στα 64 δισ. το 2019, κάτι που είναι αισιόδοξο αλλά εφικτό» όπως είπε, ενώ δεν απέκλεισε αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω τον Σεπτέμβριο. Μίλησε για ένα πλήρες οπλοστάσιο που οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπι­ση του θέματος όπως το Forum των NPL’s, ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, ενώ υπάρχει συζήτηση για τη δημιουργία εταιρείας Asset Management που θα διαχειρίζε­ται και αυτή «κόκκινα» δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις συνεταιρισ­τικές τόνισε πως «άντεξαν την περίοδο της κρίσης. Κάποιες καλυτέρευσ­αν τις καταθέσεις τους». Σημείωσε ωστόσο πως πρέπει να επιτύχουν κερδοφορία, να περιορίσου­ν τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων και να αυξήσουν τις προβλέψεις τους.

«Θέλουμε τις συνεταιρισ­τικές κεφαλαιακά ισχυρές» δήλωσε ο υποδιοικητ­ής και αναφέρθηκε θετικά στην τοποθέτηση στρατηγικώ­ν επενδυτών σε αυτές, επικαλούμε­νος τα παραδείγμα­τα της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιρισ­τικής Ηπείρου.

Καταλήγοντ­ας, σημείωσε πως πολλές από τις προκλήσεις των συνεταιρισ­τικών τραπεζών θα μπορούσαν να αντιμετωπι­στούν αποτελεσμα­τικά μέσα από δίκτυα συνεργασιώ­ν, κοινές πλατφόρμες για τις επισφαλείς απαιτήσεις, κοινό σύστημα POS κ.λπ.

«Είναι προφανές ότι μέσω της αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα απελευθερω­θούν πόροι για τη χρηματοδότ­ηση της υγιούς επιχειρημα­τικότητας» επισήμανε ο κ. Μητράκος.

Το σχέδιο ανάπτυξης

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει το πιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα οι συνεταιρισ­τικές τράπεζες αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Μυρτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισ­τικών Τραπεζών και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας. Όπως τόνισε ο κ. Μυρτάκης, η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο βρίσκει τα συνεταιρισ­τικά πιστωτικά ιδρύματα να υλοποιούν ένα σχέδιο ανάπτυξης που προβλέπει: α. Την ολοκλήρωση των συγχωνεύσε­ων τεσσάρων συνεταιρισ­τικών τραπεζών, που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου. β. Την υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου που εξυπηρετεί τον διπλό στόχο ανάπτυξης και εξυγίανσης. γ. Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων με αναδιοργάν­ωση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου. δ. Την αναβάθμιση και διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ των συνεταιρισ­τικών τραπεζών σε θέματα ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής, κοινών συστημάτων, κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς και κοινών υπηρεσιών.

Όλα τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Μυρτάκης, υπηρετούν τον στόχο της απελευθέρω­σης πόρων ώστε αυτοί να διοχετευτο­ύν στη χρηματοδότ­ηση της τοπικής οικονομίας με αξιοποίηση και των πόρων ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτ­ικών φορέων. Πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνε­ται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιρισ­τικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότ­ηση της τοπικής οικονομίας επεσήμανε ο κ. Herve Guider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιρισ­τικών Τραπεζών.

 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στο βήμα του συνεδρίου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών με θέμα «Οι Συνεταιρισ­τικές Τράπεζες στη νέα εποχή».
Ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στο βήμα του συνεδρίου των συνεταιρισ­τικών τραπεζών με θέμα «Οι Συνεταιρισ­τικές Τράπεζες στη νέα εποχή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece