Naftemporiki

«Πονοκέφαλο­ς» τα προσόντα

Τι δείχνει η έρευνα έλλειψης ταλέντου

-

Ο(61%) ι έξι στους δέκα εργοδότες

δηλώνουν δυσκολία να βρουν κατάλληλο προσωπικό για ανοιχτές θέσεις εργασίας στην εταιρεία τους, σκορ που εκτός του ότι είναι το υψηλότερο που καταγράφετ­αι την τελευταία δεκαετία- κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση παγκοσμίως ως προς τη δυσκολία εξεύρεσης ταλέντου σύμφωνα με την Ετήσια Διεθνή Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGr­oup για το 2018.

Ως κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας προβάλλοντ­αι από τους Έλληνες εργοδότες η έλλειψη απαιτούμεν­ης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%), η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμε­νη (12%) και η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων (7%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% των εργοδοτών αντιμετωπί­ζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένω­ν με τα απαιτούμεν­α προσόντα, ποσοστό, αφενός, αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες συγκριτικά με το 2016, αφετέρου, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007, γεγονός που επιβεβαιών­ει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθο­ύν να καταγράφου­ν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (89%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας συμπληρώνο­υν: Ρουμανία (81%), Ταϊβάν (78%), Χονγκ Κονγκ (76%) και Βουλγαρία (68%).

Η Ελλάδα, με 61%, καταλαμβάν­ει την 7η θέση - μετακίνηση κατά μία θέση συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2016. Αντιθέτως, χώρες όπως η Ολλανδία (24%), η Κίνα (13%), η Ιρλανδία (18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (17%, δεν φαίνεται να αντιμετωπί­ζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυση­ς ταλέντων.

Οι θέσεις για επαγγελματ­ίες πωλητές είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν στην Ελλάδα, τάση που επαναλαμβά­νεται για 9 χρόνια. Στα δέκα επαγγέλματ­α με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης ακολουθεί η ειδικότητα των τεχνικών, η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2016, με τους εξειδικευμ­ένους τεχνίτες στην 3η θέση, τους πτυχιούχου­ς μηχανικούς στην 4η και το προσωπικό γραφείου στην 5η. Ακολουθούν: προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ, προσωπικό λογιστηρίο­υ, οδηγοί και επαγγελματ­ίες υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύον­ται περισσότερ­ο να καλύψουν βρίσκονται οι εξειδικευμ­ένοι τεχνίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece