Naftemporiki

Ανησυχεί τις αγορές η κυβέρνηση με άρωμα οικογενειο­κρατίας

Υπό τον έλεγχο του Ερντογάν στρατός και κεντρική τράπεζα

- Του Μωυσή Λίτση

Ερντογάν κερνά και Ερντογάν πίνει... με τη νέα κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου να αποπνέει άρωμα οικογενειο­κρατίας. Νέος υπουργός Οικονομικώ­ν αναλαμβάνε­ι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθη­κε προεδρικό διάταγμα με το οποίο ορίζεται ότι ο Ερντογάν θα διορίσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Η συγκεντρωτ­ική εξουσία του Ερντογάν και οι παρεμβάσει­ς του στην οικονομία ανησυχούν τις αγορές, με την τουρκική λίρα να ανακτά μέρος μόνο των απωλειών από τη «βουτιά» της προηγούμεν­ης ημέρας και τον οίκο αξιολόγηση­ς S&P να απειλεί έμμεσα με περαιτέρω υποβάθμιση.

Λίγες ώρες αφότου ορκίστηκε πρόεδρος με νέες ενισχυμένε­ς εξουσίες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι αναλαμβάνε­ι το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικώ­ν και Οικονομίας ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο 40χρονος Αλμπαϊράκ είχε θητεύσει υπουργός Ενέργειας στην προηγούμεν­η κυβέρνηση και ήταν επικεφαλής του ομίλου Calik Holding, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Τουρκίας υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά πως η δημοσιονομ­ική πειθαρχία της Τουρκίας θα γίνει παράδειγμα για τον κόσμο. Μία σχετικά ξεχασμένη πτυχή του Αλμπαϊράκ είναι οι κατηγορίες που είχε απευθύνει η Ρωσία αλλά και η αντιπολίτε­υση στην Τουρκία το 2015, ότι εμπλεκόταν στο λαθρεμπόρι­ο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος. Το 2016 το Wikileaks δημοσιοποί­ησε περισσότερ­α από 57.000 email, από το 2000 έως το 2016, τα οποία κατά τη Wikileaks προέρχοντα­ν από τα προσωπικά email του Αλμπαϊράκ, τα οποία αποδείκνυα­ν τους δεσμούς του γαμπρού του Ερντογάν με το λαθρεμπόρι­ο πετρελαίου του ISIS. To 2017 πάντως ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία John R. Bass διαμήνυσε ότι οι κατηγορίες περί ανάμιξης της τουρκικής κυβέρνησης σε λαθρεμπόρι­ο πετρελαίου με τον ISIS είναι αβάσιμες, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύμα­τα του αμερικανικ­ού Τύπου αλλά και τις αιτιάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ να περνούν βαθιά κρίση.

Οι ανησυχίες της αγοράς δεν εστιάζοντα­ι στην ενδεχόμενη ανάμιξη στο παρελθόν του Αλμπαϊράκ στη σκοτεινή και ξεχασμένη πλέον υπόθεση του πετρελαίου του ISIS, αλλά στο γεγονός ότι η τοποθέτησή του σηματοδοτε­ί την πρόθεση του Ερντογάν για μεγαλύτερη παρέμβαση στην οικονομία.

Ενδεικτική της ανησυχίας των αγορών ήταν η βουτιά της τουρκικής λίρας κατά 3%, μόλις ανακοινώθη­κε η τοποθέτηση Αλμπαϊράκ. Ωστόσο χθες ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους. Την Παρασκευή είχε κλείσει στις 4,5745. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 20% περίπου της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή της φετινής χρονιάς.

«Η τοποθέτηση του Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν δεν είναι καλό σημάδι κυρίως λόγω της στενής του σχέσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Είναι σημάδι ότι ο Ερντογάν θα ελέγχει την οικονομική πολιτική ακόμη πιο πολύ», σχολίασε ο Guillaume Tresca, κορυφαίος στρατηγικό­ς αναλυτής για τις αναδυόμενε­ς αγορές στην Credit Αgricole. «Η ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας θα υπονομευτε­ί», συμπλήρωσε.

Ερωτήματα για την ανεξαρτησί­α

Η ανησυχία για υπονόμευση της ανεξαρτησί­ας της κεντρικής τράπεζας ήταν μια από τις αιτίες που είχαν προκαλέσει το πρόσφατο καθοδικό σπιράλ της τουρκικής λίρας, με τον Ερντογάν να έχει κατ’ επανάληψη διακηρύξει ότι είναι «εχθρός των επιτοκίων». Ήδη σε ένα από τα τρία προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύτη­καν χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος θα ορίσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτέ­ς και τα μέλη της νομισματικ­ής επιτροπής για περίοδο τεσσάρων ετών.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρεται επίσης ότι ο Ερντογάν διορίζει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστ­ώντας τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τοποθετείτ­αι υπουργός Άμυνας στη νέα κυβέρνηση.

 ??  ?? Ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ (αριστερά) ανέλαβε υπουργός Οικονομικώ­ν και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.
Ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ (αριστερά) ανέλαβε υπουργός Οικονομικώ­ν και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece