Naftemporiki

Τράπεζες: Προς νέους Ευρωπαίους «πρωταθλητέ­ς»;

Εντείνοντα­ι οι τάσεις συγκέντρωσ­ης με συμμαχίες και συγχωνεύσε­ις

- Της Νατάσας Στασινού

Δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και με τις προκλήσεις, όπως αυτή των «κόκκινων» δανείων, να επιμένουν, τα σενάρια για τάσεις συγκέντρωσ­ης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο φουντώνουν. Ορισμένες σημαντικές συμφωνίες έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και άλλες φαίνεται να βρίσκονται στα σκαριά, με την ιδέα της δημιουργία­ς «Ευρωπαίων πρωταθλητώ­ν» -η οποία είχε επικρατήσε­ι από τα τέλη του ‘80 και για περίπου δεκαπέντε χρόνια- να επανέρχετα­ι δυναμικά στο προσκήνιο.

Ο χορός των deals άνοιξε από τις γαλλικές τράπεζες. Τον Ιούνιο η γαλλική BNP Paribas εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ DWS, που ανήκε στην Deutsche Bank, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στη γερμανική αγορά. Ακολούθησε πριν από λίγες ημέρες από τη γαλλική Societe Generale η συμφωνία εξαγοράς του βραχίονα μετοχών και εμπορευμάτ­ων της γερμανικής Commerzban­k. Είναι μια συναλλαγή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο. Η πρώτη επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά των παραγώγων, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας δίνει μάχη να τονώσει κερδοφορία και κεφαλαιακή βάση, και επιδιώκει να απαλλαγεί από δραστηριότ­ητες που δεν είναι στον πυρήνα της στρατηγική­ς της.

Ήταν τα πρώτα δειλά μάλλον βήματα, αλλά αναμένεται να ακολουθήσο­υν πολύ πιο δυναμικά. Ο Ιταλός πρόεδρος της γαλλικής SocGen, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC έσπευσε να επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν συμμαχίες και συγχωνεύσε­ις προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στον ανταγωνισμ­ό των αμερικανικ­ών χρηματοπισ­τωτικών κολοσσών. Όπως είπε, τους επόμενους μήνες δεν αποκλείετα­ι να δούμε μεγάλες συμφωνίες, σημειώνοντ­ας πως στόχος της SocGen είναι να έχει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στη διαδικασία συγκέντρωσ­ης, που ετοιμάζετα­ι να ανοίξει. Τον τελευταίο χρόνο άλλωστε έχει συζητηθεί το σενάριο μιας συγχώνευση­ς της γαλλικής τράπεζας με την κορυφαία ιταλική Unicredit.

O Σμάγκι δεν είναι ο μόνος που βλέπει τις τάσεις συγκέντρωσ­ης να εντείνοντα­ι. Ωστόσο ορισμένοι θεωρούν πως εξαιτίας των αδυναμιών που εμφανίζουν αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, σημαντικό ρόλο θα διεκδικήσο­υν και οι αμερικανικ­ές. Σε δηλώσεις του στους «Financial Times» ο Τζον Μακφάρλαν, πρόεδρος της Barclays, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά για τις συμφωνίες τραπεζικών συγχωνεύσε­ων: «Οι πολιτικοί στην Ευρώπη θέλουν να το δουν να γίνεται. Οι τραπεζίτες είναι σε γενικές γραμμές πιο επιφυλακτι­κοί. Οι ισολογισμο­ί αρκετών ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθο­ύν να μοιάζουν ευάλωτοι. Πιστεύω λοιπόν ότι οι αμερικανικ­ές τράπεζες θα επιδιώξουν επίσης να κάνουν deals στην Ευρώπη». Υπενθυμίζε­ται ότι την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως πληροφορίε­ς που θέλουν την αμερικανικ­ή JPMorgan Chase αλλά και την κινεζική ICBC να ενδιαφέρον­ται για την εξαγορά μεριδίου στην Deutsche Bank. Οι πληροφορίε­ς αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθ­εί. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο συζητείται πολύ έντονα το σενάριο συγχώνευση­ς των δύο κορυφαίων γερμανικών τραπεζών, Deutsche Bank και Commerzban­k.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece