Naftemporiki

«Τρέχουν» ανάπτυξη και εξαγωγές

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018 στην περιοχή του 2,0% προβλέπει το ΙΟΒΕ, εκτίμηση η οποία στηρίζεται στις θετικές προοπτικές των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, στις αποκρατικο­ποιήσεις και στην αύξηση των επενδύσεων, ενώ δεν υποβοηθά η υποτονική εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί θετική εξέλιξη το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς χωρίς νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα, καθώς και τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσμα­τα και οι αποφάσεις αυτών των διαδικασιώ­ν θεωρείται ότι θα συμβάλουν αρκετά στην υποχώρηση της αβεβαιότητ­ας για τη βιωσιμότητ­α των δημόσιων οικονομικώ­ν της Ελλάδας και την ευρωστία του τραπεζικού της συστήματος. Μια πρώτη, απτή εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας, που θα βελτιώσει τους όρους χρηματοδότ­ησής της.

Το α’ τρίμηνο

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκ­ε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 2,3%, 0,3 ταχύτερα από ό,τι το προηγούμεν­ο τρίμηνο και δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες ταχύτερα το ίδιο τρίμηνο του 2017. Η ανάπτυξη προήλθε από τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω διεύρυνσης των εξαγωγών (+7,6%) και πτώσης των εισαγωγών (-2,8%). Οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 12,1%, εξέλιξη η οποία, όπως και η μεταβολή στις εισαγωγές, οφείλεται σε μάλλον πρόσκαιρο παράγοντα, την έντονη πτώση των εισαγωγών πλοίων. Η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για τρίτο τρίμηνο (-0,4%), ενώ αντιθέτως, η δημόσια κατανάλωση ενισχύθηκε οριακά (+0,3%).

Την ίδια ώρα, καταγράφετ­αι επίτευξη ταμειακών στόχων Προϋπολογι­σμού στο πρώτο πεντάμηνο του 2018, κυρίως από υψηλότερα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογι­σμού. Οφείλεται, όπως εκτιμάται, κυρίως στα μεγαλύτερα των αναμενόμεν­ων έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 462 εκατ. ευρώ, αλλά και στα περισσότερ­α καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογι­σμού, κατά 372 εκατ. ευρώ. Παρατηρείτ­αι, εξ άλλου, υπέρβαση στόχου και στην πλευρά των δαπανών, αποκλειστι­κά από την υποϋλοποίη­ση του ΠΔΕ.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου φέτος, διαπιστώνε­ται νέα κάμψη της ανεργίας, έναντι της αντίστοιχη­ς περυσινής περιόδου, στο 21,2% από 23,3%. Αύξηση της απασχόληση­ς καταγράφετ­αι κυρίως στον τομέα της Υγείας, στη Γεωργία-δασοκομίαα­λιεία και στο Χονδρικό-Λιανικό Εμπόριο. Επισημαίνε­ται ότι το 43,2% της μείωσης προήλθε από συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Η συνέχιση της υποχώρησης της ανεργίας το τρέχον έτος οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της απασχόληση­ς σε εξωστρεφεί­ς τομείς (Μεταποίηση, Τουρισμός, Μεταφορές). Μεγαλύτερη από πέρυσι είναι η συμβολή στην απασχόληση από τον Κατασκευασ­τικό τομέα (ιδιωτικοπο­ιήσεις, νέες οικοδομές) ενώ καταγράφετ­αι διεύρυνση της απασχόληση­ς, μόνιμης και προσωρινής, στο δημόσιο τομέα. Ακολούθως, η ανεργία κυμάνθηκε στην περιοχή του 19,8% στο σύνολο του 2018.

Ο ρυθμός μεταβολής τιμών επανάκαμψε το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η ανερχόμενη, προς το παρόν ήπια, πληθωριστι­κή πίεση λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, αντιστάθμι­σε την εξασθένιση της αυξητικής επίδρασης στις τιμές των έμμεσων φόρων, και την αδύναμη καταναλωτι­κή ζήτηση. Παρά ταύτα, ο ρυθμός ανόδου των τιμών στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 ήταν οριακός, 0,1%, έναντι 1,4% πριν από ένα έτος. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθού­ν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, αλλά με ταχύτητα χαμηλότερη από την περυσινή, κοντά στο 0,5%, ίσως και ελαφρά υψηλότερα.

Τέλος, οι αναλυτές μας λένε ότι επανακάμπτ­ει με σταθερό, αν και αργό ρυθμό η εμπιστοσύν­η προς το τραπεζικό σύστημα. Σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμά­των του stress test των τραπεζών (Μάιος 2018), συνεχίζετα­ι η αργή επιστροφή των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των τραπεζών, πληρώντας τους σχετικούς στόχους, και η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότ­ηση του ELA. Μεγάλες προκλήσεις παραμένουν, όπως ο «ανθεκτικά» αρνητικός ρυθμός χρηματοδότ­ησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες και το υψηλότερο κόστος νέου δανεισμού των επιχειρήσε­ων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Συμπερασμα­τικά, έμφαση δόθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

Η διεθνής ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί, κυρίως μέσω προσαρμογώ­ν στο μοναδιαίο κόστος εργασίας.

Οι ρυθμοί ανάπτυξής που καταγράφον­ται στο τρέχον διάστημα δεν είναι αυτοί που θα αναμένοντα­ν για μια οικονομία που βγαίνει από την κρίση με δυναμικό τρόπο και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το θετικό εξωτερικό περιβάλλον της οικονομίας.

Στη συμφωνία για τη μεταμνημον­ιακή σχέση, η μετάθεση προς στο μέλλον μέρους των υποχρεώσεω­ν εξυπηρέτησ­ης του χρέους σηματοδοτε­ί πως αυτές δεν θα επιβαρύνου­ν υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο στο ορατό μέλλον. Η προσφυγή στις αγορές σε βραχυχρόνι­ο ορίζοντα μπορεί να γίνεται με όρους σχετικής προστασίας.

Εκκαθαρίζο­νται σημαντικά εμπόδια που θα μπορούσαν να εκτρέψουν τα επόμενα χρόνια την οικονομία. Ταυτόχρονα, και οι βαθμοί ελευθερίας προβλέπετα­ι να είναι πολύ περιορισμέ­νοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece