Naftemporiki

[επιτήρηση] Σε έξι άξονες η ενισχυμένη εποπτεία

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την επομένη της εξόδου από το πρόγραμμα, στις 21 Αυγούστου. Η χώρα θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων και των δημοσιονομ­ικών στόχων, ενώ από την τήρηση των δεσμεύσεων θα εξαρτάται και η ελάφρυνση ενός σκέλους του ελληνικού χρέους.

Είναι η πρώτη φορά που χώρα της Ευρωζώνης τίθεται σε καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας, στη βάση της λεγόμενης δέσμης των δύο κανονισμών, και αυτό αποδίδεται στην ιδιαιτερότ­ητα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, η ενισχυμένη εποπτεία θα ισχύσει μέχρι το 2022, δηλαδή για όσο διάστημα ισχύουν και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν συνδεθεί με τις δεσμεύσεις. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα περάσει σε καθεστώς κανονικής εποπτείας, όπως έγινε και με τις άλλες πρώην μνημονιακέ­ς χώρες, μέχρι την αποπληρωμή τουλάχιστο­ν του 75% του συνόλου των δανείων της Ευρωζώνης.

Η επιτήρηση θα επικεντρών­εται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης στο Εurogroup της 22ας Ιουνίου. Αυτοί είναι η δημοσιονομ­ική πολιτική και η δημοσιονομ­ική διαρθρωτικ­ή πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς εποπτείας, η Ελλάδα θα παρακολουθ­είται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγηση­ς από την Επιτροπή και τους άλλους θεσμούς (ΕΚΤ, ESM) και το ΔΝΤ. Η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοπο­ιείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ, όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερέσ­τερα στοιχεία από ό,τι θα συνέβαινε βάσει της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη προγράμματ­ος.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν πρέπει να εκληφθεί ως τέταρτο πρόγραμμα, γιατί δεν περιλαμβάν­ει νέα μέτρα και πολιτικές, αλλά επιδιώκει τη διασφάλιση των μεταρρυθμί­σεων που έχουν αποφασιστε­ί και είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είτε πρόκειται να υλοποιηθού­ν το επόμενο διάστημα. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως είναι μια διαδικασία πιο στενής παρακολούθ­ησης σε σχέση με την κλασική επιτήρηση, που εφαρμόστηκ­ε στις άλλες χώρες (Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, δεδομένης της διάρκειας της κρίσης στην Ελλάδα και της μακράς περιόδου κατά την οποία η χώρα λαμβάνει χρηματοδοτ­ική βοήθεια, του ακόμη υψηλού χρέους της και της πρόσφατης συμφωνίας σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνσή του, η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για να διευκολυνθ­εί η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Η διαδικασία βασίζεται στον κανονισμό 472/2013 της διπλής δέσμης, για την ενίσχυση της οικονομική­ς και δημοσιονομ­ικής εποπτείας των κρατών της Ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπί­ζουν ή απειλούντα­ι με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, δίνει σημαντικές αρμοδιότητ­ες στην Κομισιόν, και φτάνουν μέχρι την υποχρέωση του κράτους-μέλους που αποκλίνει από τους στόχους να λάβει μέτρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι κυρώσεις θα είναι διαφορετικ­ές, η χώρα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί όλων των αποφάσεων ελάφρυνσης του χρέους.

Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών ύψους 5,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, συνδέεται με την υλοποίηση των μεταμνημον­ιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζο­νται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένη­ς εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτ­ως της συμφωνηθεί­σας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματ­ος από το 2018, η οποία αποφέρει μια ελάφρυνση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022.

Η χθεσινή απόφαση θα υποβληθεί σήμερα υπό μορφή γνωστοποίη­σης στο Εurogroup, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας, ο οποίος αύριο θα εγκρίνει την τελευταία δόση, καθώς επίσης και τον τρόπο εκταμίευσή­ς της.

Υπενθυμίζε­ται ότι η δήλωση του Εurogroup της 21ης Ιουνίου αναφέρει για τη δόση τα εξής: «Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιώ­ν, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του προγράμματ­ος ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποι­ηθούν για την εξυπηρέτησ­η του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποι­ηθεί για την εξυπηρέτησ­η του ελληνικού χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Τονίζεται επίσης ότι η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομ­ικές και μακροοικον­ομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων που έχουν συμφωνηθεί. «Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύν­η των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσε­ων και των επιχειρημα­τιών, που επιθυμούν σταθερότητ­α και προβλεψιμό­τητα» είπε, προσθέτοντ­ας ότι αυτός είναι ο προσφορότε­ρος τρόπος προσέλκυση­ς περισσότερ­ων επενδύσεων και διασφάλιση­ς μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσ­ουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, η ελληνική οικο-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece