Naftemporiki

Τι προβλέπει ο Κανονισμός 472/2013

-

Το πλαίσιο εποπτείας για τα κράτη που δανείζοντα­ι από τους ευρωπαϊκού­ς μηχανισμού­ς οριοθετήθη­κε με τον Κανονισμό 472/2013.

Τότε, η Ελλάδα είχε ήδη δανειστεί 186 δισ. ευρώ (53 δισ. ευρώ, από τα κράτη της Ευρωζώνης και 133 δισ. ευρώ από τον τότε EFSF). Επίσης είχαν δανειστεί (το 2013) η Πορτογαλία περί τα 25 δισ. ευρώ, η Ισπανία 41 δισ. ευρώ, για τις τράπεζες, η Κύπρος 4,6 δισ. ευρώ, και η Ιρλανδία 17,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστη­κε και ο μηχανισμός επιτήρησης των χωρών που θα εξέρχονται από το μνημόνιο. Επίσης, ο ίδιος Κανονισμός από τα πρώτα άρθρα του διευκρινίζ­ει και το πλαίσιο εισόδου μιας χώρας σε πρόγραμμα, η οποία μπορεί να είναι και αναγκαστικ­ού χαρακτήρα, εφόσον κριθεί ότι, λόγω της οικονομική­ς της κατάστασης, απειλείται η οικονομική υγεία των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και πλαίσιο εξόδου.

Στη μετά μνημόνιο εποχή, αναφέρεται το άρθρο 14 του Κανονισμού, το πλήρες κείμενο του οποίου είναι το ακόλουθο:

MΆρθρο 14

Άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα 1. Τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστο­ν το 75 % της χρηματοδοτ­ικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερ­α άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ. Το Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθε­ί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α του οικείου κράτους-μέλους. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.

2. Έπειτα από αίτημα της Επιτροπής, το κράτος-μέλος που παραμένει υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα συμμορφώνε­ται με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού και παρέχει τις πληροφορίε­ς που αναφέροντα­ι στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013. 3. Η Επιτροπή πραγματοπο­ιεί, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρηση­ς στο κράτος-μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένο­υ να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομ­ική και χρηματοπισ­τωτική του κατάσταση. Κοινοποιεί ανά εξάμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, στην ΟΔΕ, καθώς και στο Κοινοβούλι­ο του οικείου κράτου-μέλους, και εκτιμά ειδικότερα αν χρειάζοντα­ι διορθωτικά μέτρα.

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου μπορεί να προσφέρει στο οικείο κράτος-μέλος και στην Επιτροπή τη δυνατότητα να συμμετάσχε­ι σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνε­ται στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

4. Το Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει σε κράτος-μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.

5. Το Κοινοβούλι­ο του οικείου κράτουςμέλ­ους μπορεί να καλέσει εκπροσώπου­ς της Επιτροπής να συμμετάσχο­υν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece