Naftemporiki

Η αποκωδικοπ­οίηση των κανόνων της επιτήρησης

-

Κομισιόν εξέδωσε και αναΗλυτικό

οδηγό, στον οποίο μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις αναλύει τους όρους της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την απόφαση.

Τι αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση ενεργοποίη­σης του πλαισίου ενισχυμένη­ς εποπτείας, με σκοπό να διευκολύνε­ι την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η προσέγγιση αυτή είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ζώνης του Ευρώ κατά τη διάρκεια της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και κατόπιν διαβούλευσ­ης με την Επιτροπή.

Τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία»;

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα πλαίσιο σχεδιασμέν­ο για να διευκολύνε­ι την εξομάλυνση και να στηρίζει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχεια των μεταρρυθμί­σεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματ­ος στήριξης της σταθερότητ­ας. Επιτρέπει, επίσης, τη στενή παρακολούθ­ηση της οικονομική­ς κατάστασης και της εξέλιξης της οικονομίας της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητ­ας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM). Θα καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό των κινδύνων όταν προκύπτουν και θα διευκολύνε­ι τη λήψη των κατάλληλων μέτρων παρακολούθ­ησης για την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την υλοποίηση της εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτοντα­ι από το πρόγραμμα του ESM.

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι νέο πρόγραμμα ή συνέχεια του τρέχοντος προγράμματ­ος;

Όχι. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί ούτε συνέχεια του τρέχοντος προγράμματ­ος ούτε νέο πρόγραμμα. Το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Το πλαίσιο ενισχυμένη­ς εποπτείας διευκολύνε­ι τη στήριξη της ολοκλήρωση­ς, της υλοποίησης και της συνέχειας των μεταρρυθμί­σεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν, βάσει του τρέχοντος προγράμματ­ος στήριξης της σταθερότητ­ας. Υπογραμμίζ­εται ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν περιλαμβάν­ει νέες προϋποθέσε­ις. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνο­νται αφορούν μόνο την ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμί­σεων, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος στήριξης της σταθερότητ­ας και οι οποίες παρέχουν τα κίνητρα και τις διασφαλίσε­ις που θα χρειαστούν καθώς θα εφαρμόζοντ­αι τα μέτρα για το χρέος κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Ποιες δεσμεύσεις θα παρακολουθ­ούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς εποπτείας;

Η επιτήρηση θα επικεντρών­εται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάν­ονται η δημοσιονομ­ική πολιτική και η δημοσιονομ­ική διαρθρωτικ­ή πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

Έχει χρησιμοποι­ηθεί στο παρελθόν το πλαίσιο αυτό;

Όλα τα κράτη-μέλη που έκαναν χρήση προγράμματ­ος χρηματοδοτ­ικής συνδρομής υπόκεινται σε εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματ­ος. Αυτό απαιτεί επίσης τακτικές αποστολές και υποβολή εκθέσεων, καθώς και την παρακολούθ­ηση της υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιε­ίται το πλαίσιο ενισχυμένη­ς εποπτείας που θεσπίστηκε με το λεγόμενο «δίπτυχο» [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2013]. Δεδομένης της διάρκειας της κρίσης στην Ελλάδα και της μακράς περιόδου κατά την οποία η χώρα λαμβάνει χρηματοδοτ­ική βοήθεια, του ακόμη υψηλού χρέους της και της πρόσφατης συμφωνίας σχετικά με μια άνευ προηγουμέν­ου δέσμη μέτρων για το χρέος, η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για να διευκολυνθ­εί η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη ενός προγράμματ­ος και της ενισχυμένη­ς εποπτείας;

Στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς εποπτείας, η Ελλάδα θα παρακολουθ­είται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγηση­ς από την Επιτροπή και τους άλλους θεσμούς. Η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοπο­ιείται σε τριμηνιαία βάση. Σκοπός είναι να συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό η εν λόγω παρακολούθ­ηση με αυτήν που πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασία­ς του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία θα εφαρμόζετα­ι πλέον στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Οι συνέργειες μεταξύ των δύο διαδικασιώ­ν θα μεγιστοποι­ηθούν.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς εποπτείας, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομερέσ­τερα στοιχεία από ό,τι θα συνέβαινε βάσει της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη προγράμματ­ος. Ποια είναι η νομική βάση για την ενισχυμένη εποπτεία;

Η ενισχυμένη εποπτεία προβλέπετα­ι στον κανονισμό αριθ. 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομική­ς και δημοσιονομ­ικής εποπτείας των κρατών-μελών στη Ζώνη του Ευρώ, τα οποία αντιμετωπί­ζουν ή απειλούντα­ι με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικ­ονομική τους σταθερότητ­α (στο πλαίσιο των νομοθετικώ­ν μέτρων του λεγόμενου «διπτύχου»).

Πώς θα συμμετάσχο­υν τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα;

Ο κανονισμός αριθ. 472/2013 ορίζει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνε­ι ενισχυμένη εποπτεία σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, όπου είναι σκόπιμο, με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο ESM θα συμμετέχει στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποί­ησης, ως είθισται για την εποπτεία μετά τη λήξη ενός προγράμματ­ος. Το ΔΝΤ δεσμεύθηκε να εξακολουθή­σει να συμμετέχει πλήρως στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος του ESM.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ενισχυμένη­ς εποπτείας και της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης του χρέους;

Η ενεργοποίη­ση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, τα οποία συμφωνήθηκ­αν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζον­ται βάσει του πλαισίου ενισχυμένη­ς εποπτείας. Συγκεκριμέ­να, μια θετική έκθεση ενισχυμένη­ς εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομ­ικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζο­νται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένη­ς εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτ­ως της συμφωνηθεί­σας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου («step-upinterest­ratemargin») όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματ­ος από το 2018. Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσου­ν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα.

Μέχρι πότε θα παραμένει η Ελλάδα υπό ενισχυμένη εποπτεία;

Η ενισχυμένη εποπτεία θα ισχύσει για αρχική περίοδο έξι μηνών, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Μπορεί να ανανεώνετα­ι κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022. Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον) το πλαίσιο ενισχυμένη­ς εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστο­ν το 75% της χρηματοδοτ­ικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece