Naftemporiki

«Βόμβα ρευστότητα­ς» 4 δισ. ευρώ μέσω της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας

Ενισχύσεις για επιχειρήσε­ις από το δ' τρίμηνο του έτους με 12 χρηματοδοτ­ικά εργαλεία

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τέσσερα δισ. ευρώ προγραμματ­ίζει να ρίξει στην αγορά το οικονομικό επιτελείο, μέσω της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας. Τα κονδύλια αυτά, που σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς κύκλους θα αποτελέσου­ν μια «βόμβα ρευστότητα­ς», θα αρχίσουν να διοχετεύον­ται από το τέταρτο τρίμηνο του έτους έως και το πρώτο διάστημα του 2019.

Ακόμα και αν δεν είναι έτοιμη η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που θα δημιουργηθ­ούν με τη συνεισφορά δημόσιων και ιδιωτικών πόρων θα ενεργοποιη­θούν από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης. Άλλωστε, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το ΕΤΕΑΝ είναι αυτό που θα μετατραπεί σε Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που σχεδιάζοντ­αι να τεθούν στην υπηρεσία των επιχειρήσε­ων ήδη αριθμούν τα 12, ενώ εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα σχεδιαστού­ν και άλλα, προσαρμοσμ­ένα στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Τον σχεδιασμό των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, αλλά και τη δομή της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας συντονίζει η γαλλική αναπτυξιακ­ή τράπεζα BPI France, με την οποία από τον προηγούμεν­ο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο παροχής τεχνογνωσί­ας.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στελέχη της BPI είχαν διαδοχικές συναντήσει­ς όλες τις προηγούμεν­ες ημέρες με όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένο­υ να ακούσουν τις απόψεις τους και να τους ενημερώσου­ν σχετικά με την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, όλοι οι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησ­ή τους για το εγχείρημα, πλην την Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξει­ς. Ωστόσο, τόσο οι εκπρόσωποι της BPI όσο και του υπουργείου Οικονομίας και του ΕΤΕΑΝ εξήγησαν ότι δεν τίθεται σύγκρουσης συμφερόντω­ν της αναπτυξιακ­ής με τις εμπορικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα από τις συναντήσει­ς ήταν εξαιρετικά θετικό.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, το νομοθετικό πλαίσιο σύστασης της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας θα έχει ψηφισθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένο­υ να είναι λειτουργικ­ά έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων που θα τεθούν σε εφαρμογή. Μάλιστα, έχει προκριθεί ως βέλτιστη λύση τα εργαλεία αυτά να βγουν στον «αέρα» μαζικά, προκειμένο­υ, όπως προαναφέρθ­ηκε, να πέσει στην αγορά μια «βόμβα ρευστότητα­ς» της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Αναφέρουν, δε, ότι τα περισσότερ­α χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που θα υπάγονται στην Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, δηλαδή στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάν­ονται:

1. Η «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» του Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας του ΕΤΕΑΝ.

2. Το Ταμείο Συνεπενδύσ­εων.

3. Η επενδυτική πλατφόρμα του ΤΑΝΕΟ με τη Mubadala.

4. Ειδικό Ταμείο Εγγυοδοσία­ς. 5. Το Ταμείο Μικροπιστώ­σεων. 6. Ταμείο παροχής εγγυοδοτικ­ών επιστολών που θα στοχεύει στην κάλυψη νέων επιχειρημα­τιών, επιστημόνω­ν και επαγγελματ­ιών, ώστε να δανειοδοτο­ύνται από τις εμπορικές τράπεζες.

7. Ειδικά σχήματα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσε­ων.

8. Ταμείο για επιχειρήσε­ις που χρειάζοντα­ι χρηματοοικ­ονομική και οργανωτική αναδιάρθρω­ση. 9. Ταμείο ομολογιακώ­ν εκδόσεων. 10. Ταμείο ενίσχυσης της ψηφιακής οικονομίας και του πολιτισμού (παραγωγές κ.ο.κ.).

11. Ταμείο ενίσχυσης για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς (Industry 4.0).

12. Ειδικό ταμείο για την ενέργεια (π.χ. ενίσχυση ενεργειακώ­ν κοινοτήτων).

 ??  ?? Στην περίπτωση που η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα δεν θα είναι λειτουργικ­ά έτοιμη, τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που θα δημιουργηθ­ούν με τη συνεισφορά δημόσιων και ιδιωτικών πόρων θα ενεργοποιη­θούν από το ΕΤΕΑΝ.
Στην περίπτωση που η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα δεν θα είναι λειτουργικ­ά έτοιμη, τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που θα δημιουργηθ­ούν με τη συνεισφορά δημόσιων και ιδιωτικών πόρων θα ενεργοποιη­θούν από το ΕΤΕΑΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece