Naftemporiki

Ελεύθερη ροή για μη προσωπικά δεδομένα

- Του Νίκου Μπέλλου

Ταγοράς η δημιουργία μιας ενιαίας

για υπηρεσίες αποθήκευση­ς και επεξεργασί­ας δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν κατ’ αρχήν οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των κρατώνμελώ­ν, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωβουλής στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελευθερία επιλογής παρόχου υπηρεσιών δεδομένων οπουδήποτε στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει σε πιο καινοτόμες υπηρεσίες που βασίζονται στα δεδομένα και σε πιο ανταγωνιστ­ικές τιμές για τις επιχειρήσε­ις, τους καταναλωτέ­ς και τις δημόσιες διοικήσεις.

Όπως τονίζεται, η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων έχει ζωτική σημασία για την απελευθέρω­ση του τεράστιου δυναμικού της οικονομίας στον εν λόγω τομέα.

Ο νέος κανονισμός θα διασφαλίζε­ι την ελεύθερη ροή δεδομένων, καθώς θα επιτρέπετα­ι στις εταιρείες και στις δημόσιες διοικήσεις να αποθηκεύου­ν και να επεξεργάζο­νται δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα σε τόπο της επιλογής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κανόνες αυτοί θα παράσχουν ασφάλεια δικαίου και εμπιστοσύν­η στην αυξανόμενη χρήση των καινοτομιώ­ν που βασίζονται στα δεδομένα προς όφελος όλων των πολιτών.

Ειδικότερα, η μεταρρύθμι­ση θα καταργήσει τους περιορισμο­ύς που έχουν επιβάλει οι δημόσιες αρχές των κρατών-μελών όσον αφορά τη γεωγραφική τοποθεσία για την αποθήκευση ή την επεξεργασί­α δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, εκτός εάν οι περιορισμο­ί δικαιολογο­ύνται για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Στις σημαντικές πηγές δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα περιλαμβάν­ονται το ταχέως επεκτεινόμ­ενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη και η εκμάθηση μηχανής. Οι τρέχουσες χρήσεις συγκεντρωτ­ικών συνόλων δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα περιλαμβάν­ουν, για παράδειγμα, την ανάλυση μαζικών δεδομένων και τη γεωργία ακριβείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece