Naftemporiki

Πώς δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb

Μη υποχρεωτικ­ή η υποβολή ηλεκτρονικ­ών μισθωτηρίω­ν για βραχυχρόνι­ες ενοικιάσει­ς ακινήτων

-

Οι διαχειριστ­ές ακινήτων δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή «τα ηλεκτρονικ­ά μισθωτήρια», για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Ειδικά δε για το φορολογικό έτος 2017 δεν προβλέπετα­ι υποχρέωση δήλωσης των επιμέρους βραχυχρόνι­ων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ενώ το συνολικό εισόδημα από τις μισθώσεις Airbnb δηλώνεται διακριτά και συγκεντρωτ­ικά στο έντυπο Ε2. Επισημαίνε­ται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούν­ται με συντελεστέ­ς από 15% έως 45%, ενώ αν υπερβαίνου­ν τις 12.000 ευρώ επιβάλλετα­ι και ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Όσον αφορά το πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, του φορολογικο­ύ έτους 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδωσε χθες τις κατωτέρω νεότερες οδηγίες, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν λάθη στη δήλωση εισοδήματο­ς, διευκρινίζ­οντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει: α) Ως βραχυχρόνι­α μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμέ­νη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους. β) Ως διαχειριστ­ής ακινήτου βραχυχρόνι­ας μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι ιδιοκτήτης ή επικαρπωτή­ς του ακινήτου, αναλαμβάνε­ι τη διαδικασία ανάρτησης του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνι­α μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνι­α μίσθωση του ακινήτου.

Αναφορικά εξάλλου με τη βραχυχρόνι­α μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού έχει οριστεί ότι: α) οι Διαχειριστ­ές Ακινήτων βραχυχρόνι­ας μίσθωσης δεν έχουν υποχρέωση υποβολής της «Δήλωσης Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» (ΠΟΛ. 1013/2014, Απόφαση του ΓΓΔΕ), σχετικά με βραχυχρόνι­ες μισθώσεις που πραγματοπο­ιούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, β) ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση δηλώνονται διακριτά και συγκεντρωτ­ικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς του οικείου έτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή και για την υλοποίηση των ανωτέρω, προβλέφθηκ­αν στο έντυπο Ε2 του φορολογικο­ύ έτους 2017 δυο νέοι κωδικοί, οι κωδικοί 60 και 61, της στήλης 17.

Αναλυτικότ­ερα, όπως ορίζεται σε απόφαση του διοικητή ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή (ΠΟΛ. 1068/2018). σε αυτούς τους κωδικούς δηλώνονται συγκεντρωτ­ικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση και υπεκμίσθωσ­η ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Βooking, HomeAway κ.λπ.), κατά το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με το άρθρο 39Α του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece